Sverige får nu en moderatledd regering med Ulf Kristersson som statsminister. Den kommer att sträva efter att ena ett delat land – för att samla, inte splittra.
Vi påbörjar därmed den mödosamma resan med att lägga om den politiska kursen och börja lösa de stora problem som nästan alla människor upplever i Sverige.
Ulf Kristersson höll idag sin regeringsförklaring, och presenterade sin regering bestående av företrädare för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna– som kommer att samarbeta nära Sverigedemokraterna i riksdagen.
Samarbetet lägger grunden för en långsiktig politik, med målet att på allvar lösa Sveriges stora samhällsproblem.
Den regering som nu tillträder tar över ansvaret för ett land som befinner sig mitt i flera parallella kriser. Att lösa Sveriges problem kommer att bli svårt. Det kommer ta tid. Men det kommer att gå.
Sammanfattning av regeringsförklaringen
Ekonomi
En av regeringens första uppgifter blir att hjälpa hushållen att klara den kommande vintern. Därför införs på kort sikt ett högkostnadsskydd mot elkostnader riktat mot hushåll och företag där delar av de höga elräkningarna går tillbaka till konsumenterna. Regeringen kommer också agera för sänkta drivmedelspriser. Amorteringskravet följs upp med berörda myndigheter.
För att mer långsiktigt klara lågkonjunkturen måste arbetslinjen värnas och den svenska tillväxtkraften stärkas. Samtidigt måste den gemensamma välfärden vara pålitlig.
Rättsväsendet
Regeringen inleder nu den största offensiven i svensk historia mot organiserad brottslighet. Att skärpa enskilda straff är nödvändigt men inte tillräckligt. Regeringen genomför en fullständig översyn av strafflagstiftningen. Fokus skiftar från gärningsmannen till brottsoffret och samhällsskydd. Straffen ska genomgående spegla brottens allvar.
Invandring och integration
Alla förslag som regeringen lägger fram kommer vara i enlighet med de internationella konventioner som Sverige har åtagit sig att följa. Asylrätten kommer att upprätthållas. Rättssäkerheten på migrationsområdet ska stärkas. Det svenska regelverket ska respektera EU-rätten, och anpassas till dess miniminivå.
Alla som kommer till Sverige ska naturligtvis också bli en del av det svenska samhället. Krav på att lära sig svenska införs för att få svenskt medborgarskap.
Energi och klimat
All ny elproduktion som stärker kraftsystemet, och som bidrar till en snabb expansion av kraftsystemet, behövs. All vattenkraft behövs och omprövning av vattenkraftens miljötillstånd pausas.
Förutsättningarna för att behålla, utveckla och bygga ut svensk kärnkraft förbättras radikalt, för att både tillgodose hushållens och den gröna omställningens massiva behov av ren svensk el.Läs hela regeringsförklaringen här
Statsråd
Statsrådsberedningen
Ulf Kristersson, statsminister (M)
Jessika Roswall, EU-minister (M)
Arbetsmarknadsdepartementet
Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister (L)
Paulina Brandberg, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister (L)
Finansdepartementet
Elisabeth Svantesson, finansminister (M)
Erik Slottner, civilminister (M)
Niklas Wykman, finansmarknadsminister (M)
Försvarsdepartementet
Pål Jonson, försvarsminister (M)
Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar (M)
Justitiedepartementet
Gunnar Strömmer, justitieminister (M)
Maria Malmer Stenergard, migrationsminister (M)
Klimat- och näringslivsdepartementet
Ebba Busch, energi- och näringsminister (KD)
Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister (L)
Kulturdepartementet
Parisa Liljestrand, kulturminister (M)
Landsbygds- och infrastrukturdepartementet
Peter Kullgren, landsbygdsminister (KD)
Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister (KD)
Socialdepartementet
Jakob Forssmed, socialminister (KD)
Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister (KD)
Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister (M)
Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister (M)
Utbildningsdepartementet
Mats Persson, utbildningsminister (L)
Lotta Edholm, skolminister (L)
Utrikesdepartementet
Tobias Billström, utrikesminister (M)
Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister (M)