21 oktober, 2024

Budget för 2025: Sänkt skatt för stockholmarna, ökad trygghet och bättre skola

Budget för 2025: Sänkt skatt för stockholmarna, ökad trygghet och bättre skola


Stockholmarna har drabbats hårt av lågkonjunkturen. Räntorna och inflationen har ätit upp marginalerna för många hushåll. Socialdemokraterna fortsätter att höja skatten för att få budgeten att gå ihop. 2025 kommer kommunalskatten i Stockholm ligga på den högsta nivån sedan 1998. När vi presenterar vår budget för Stockholms stad 2025 prioriterar vi därför:

  • Sänkt skatt. Moderaterna vill återställa skattesatsen. Totalt sänker vi skatten med 48 öre. Vilket innebär att en vanlig familj med två vuxna får nästan 4 000 kronor i sänkt skatt per år.
  • Satsningar på ökad trygghet, förstärkt förebyggande arbete för att hindra rekrytering till gängen, samt 200 ordningsvakter, 200 nya kameror och 50 väktare. Totalt satsar vi 300 miljoner kronor på lokala trygghetsåtgärder.
  • Mer kunskap i skolan med bl.a. höjd skolpeng, stöd till elever i behov av särskilt stöd, och satsningar på studiero och skolnärvaro. Totalt satsar vi 100 miljoner mer än S-styret på skolan.
  • Grönare stad med satsning på solceller, energieffektivisering, grönska och träd samt mer gatustädning.
  • Stad i rörelse med utbyggd laddinfrastruktur för elfordon, fler gågator och framkomlighet för alla trafikslag. Vi påbörjar förhandling om Östlig förbindelse.

Stockholms ekonomiska förutsättningar
Lågkonjunkturen har slagit hårt mot Stockholms stads ekonomi samtidigt som många hushåll i Stockholm har fått minskade marginaler. Inflationen har höjt kostnaderna och ätit upp tio års reallöneökningar. Därtill är arbetslösheten hög samtidigt som stadens skuldsättning ökar snabbt och beräknas uppgå till över 100 miljarder i slutet av mandatperioden. Räntekostnaderna tränger ut satsningar på välfärden.

Socialdemokraterna i stadshuset saknar förmåga att prioritera i budgeten och höjer skatten för andra året i rad.

Moderaternas förslag

Sänkt skatt och ordning i ekonomin
Moderaternas budgetmotion sänker skatten och påbörjar saneringen av stadens ekonomi.

I Moderaternas budgetalternativ vågar vi prioritera det som är viktigt på riktigt, i stället för att lägga pengar på hög i en medelsreserv hos kommunstyrelsen eller satsa på dyra konsulter.

Vi prioriterar ekonomin för stockholmarna och ger en barnfamilj 4 000 kr mer i plånboken 2025.

Ökad trygghet och förebyggande insatser
När Karin Wanngård tog makten i stadshuset för två år sedan sparkade hon två av tre ordningsvakter och fyra av fem väktare. Samtidigt fortsätter de kriminella gängen att sprida otrygghet runt om i Stockholm genom återkommande våldsdåd.

Moderaterna vill att Stockholms stad kompletterar regeringens omläggning av kriminalpolitiken och tar tillbaka tryggheten i huvudstaden genom 250 ordningsvakter och väktare, sätta upp 200 nya kameror samt genomföra verkningsfulla insatser för ungdomar som riskerar att dras in i kriminalitet. Moderaterna går även fram med att föräldrastödsprogrammet ska reformeras och tillgängliggörs för fler och att avhopparverksamhet byggs ut i yngre åldrar.

Vi satsar över 300 miljoner kronor på trygghet i Stockholm 2025.

Mer kunskap i skolan
Moderaternas budgetalternativ ökar resurserna till skolorna i Stockholm genom höjd skolpeng. Vi ökar stödet så att mer resurser går till barn i behov av särskilt stöd.  Vi gör en särskild satsning på fysiska läromedel. I Stockholms skolor ska eleverna byta skärmar mot riktiga böcker. Skolan ska fokusera på kunskap, vilket förutsätter ordning och reda i klassrummen och åtgärder för ökad närvaro.

Vi satsar 100 miljoner kronor mer på skolan än Socialdemokraterna i Stockholm 2025.

Grönare stad
Moderaterna vill satsa på att rusta upp stadens grönytor och parker genom att plantera fler träd och vårda den grönska som redan finns i staden. Klimatomställningen kräver elektrifiering och energieffektivitet. Därför vill vi sätta upp fler solceller på taken i staden och energieffektivisera stadens fastighetsbestånd. Moderaterna vill även utreda möjligheterna för staden att köpa negativa utsläppsrätter från Stockholm Exergi.

Vi satsar över 30 miljoner kronor på ett grönare, snyggare och mer klimatsmart Stockholm 2025. 

Framkomlighet och företagande
Vi fokuserar på att öka framkomligheten för alla. Därför satsar vi på förbättrad snöröjning, fler cykelbanor och gågator, sänkt avgift för boendeparkering och åtgärder mot potthål.

Moderaterna säger nej till vänsterstyrets förslag till miljözon klass tre i innerstaden. I stället anslår vi resurser till fler laddstolpar. För att stärka företagandet i staden vill vi inrätta ett företagarråd och korta handläggningstiderna för tillståndsgivning.

Vi satsar över 90 miljoner kronor på ökad framkomlighet och företagande i Stockholm 2025. 

Ta ställning och dela artikeln