24 juni, 2024

Debattartikel: S, ni fortsätter att gå extremisters ärenden

Socialdemokraterna påstår sig ompröva sin politik för att för att motverka segregation och främja integration, samtidigt fortsätter man att gå extremismens och splittringens ärenden i Stockholm. Man betalar pengar till islamister, stöder diktaturfestivaler och inför separat tider för pojkar och flickor i badhusen – och motverkar därmed allt man vill säger sig vilja förändra nationellt.

Under stor uppmärksamhet presenterar Socialdemokraterna nu nya förslag för att bryta segregationen. Man hävdar att ”ingen uppgift är mer akut” än att skapa ett mer jämlikt samhälle där Sverige inte ska ha några utsatta områden. Den nya socialdemokratiska politiken innehåller genomgripande förslag för att uppnå målbilden.

Problemet är bara att det inte alls hänger ihop. Diskrepansen mellan vad Socialdemokraterna säger sig vilja göra nationellt och politiken de faktiskt bedriver blir allt större.

Allt tal om att öka sammanhållningen i samhället ekar tomt när de riktiga besluten visar något helt annat. I Stockholm bedriver man tvärtom en politik som aktivt bidrar till mer segregation och ökad splittring.

Numera är exemplen tyvärr så många att de inte går att vifta bort som olycksfall i det socialdemokratiska arbetet:

  1. Mångmiljonstöd till islamistiska Ibn Rushd. Studieförbundet Ibn Rushd avslöjas gång på gång med antisemitism, homofobi och kvinnonedsättande studiematerial. Runt om i landet dras stödet till förbundet in, och Folkbildningsrådet har inlett ytterligare en granskning av verksamheten.
Men i Stockholm fortsätter allt som vanligt – här beslutade man trots alla skandaler nyligen att betala ut miljonstöd till Ibn Rushd i flera år.

  2. Stöd till diktaturfestivalen på Järva. Man tillåter återigen att den eritreanska diktaturfestivalen genomförs på Järvafältet i sommar. Festivalen får anordnas trots att arrangören enligt experter som FOI har nära kopplingar till den eritreanska regimen och förra året slutade i upplopp där 200 personer frihetsberövades, 50 personer fick föras till sjukhus, ett antal av dem poliser.

  3. Inför separata badtider för pojkar och flickor. Sedan tidigare finns det flera badhus i Stockholm med könsseparerade badtider. Just nu håller Socialdemokraterna på att införa separata badtider på ännu ett, det kommunala Husbybadet på Järva.
Det innebär att det kommer att finnas tider när pojkar och flickor inte får bada tillsammans.

  4. Omvänd ombildning. Socialdemokraterna använder de kommunala bostadsbolagen för att köpa upp privata bostadsrätter i utsatta områden. I Vårberg och Tensta är hyresrätten den dominerande bostadsformen.
Ändå köper man bostadsrättsprojekt och omvandlar dem till kommunala hyresrätter. Därmed befäster man segregationen i stället för att bidra till mer blandade boendeformer som främjar integrationen.

  5. Moderaterna delar Socialdemokraternas ambition att minska segregationen i samhället. En grundförutsättning för att lyckas, är att det offentliga slutar acceptera och aktivt stötta aktiviteter och värderingar som splittrar samhället och undergräver de värderingar som det vilar på. Det är en självklarhet för Moderaterna.

Men så länge som Socialdemokraterna säger en sak men gör en helt annan går deras kursändring av politiken inte att ta på allvar. Det spelar ingen roll hur många arbetsgrupper som tillsätts eller hur mycket ny politik som presenteras.

När Moderaterna styr Stockholm igen kommer vi se till att det införs tydliga demokrativillkor för att få föreningsstöd och använda stadens mark för festivaler, vi kommer att avskaffa separata badtider för att öka jämställdheten samt uppmuntra fler bostadsrätter i utsatta områden. Så bygger vi på riktigt ett samhälle som håller ihop.

Christofer Fjellner, oppositionsborgarråd och gruppledare Stockholms stad (M)


Ta ställning och dela artikeln