22 augusti, 2024

Debatt: S fel att vårdpersonal sägs upp i Stockholm

Debatt: S fel att vårdpersonal sägs upp i Stockholm

Det är inte regeringens fel att vårdmottagningar stänger i Stockholm. Det är en direkt följd av Socialdemokraternas politik, skriver Kristoffer Tamsons (M) och Axel Conradi (M).

Nyligen uppmanade sjukvårdsminister
Acko Ankarberg Johansson (KD) regionerna att behålla sin vårdpersonal. Dessvärre slår Socialdemokraterna i Region Stockholm dövörat till.

Politiska dogmer och maktteori tycks viktigare än patienters rätt till vård i tid. Den höga inflationen som den M-ledda regeringen ärvde har pressats tillbaka vilket innebär att Sveriges regioner kommer att få drygt
23,4 miljarder kronor i lägre pensionskostnader, pengar som kan gå till vården nästa år. I år har Stockholmsvården hittills fått 2,5 miljarder kronor i extra stöd av staten. 

Att Aida Hadžialić (S) och Socialdemokraterna drar ned på vården och kollektivtrafiken beror inte på regeringen.
Det beror på dålig socialdemokratisk politik som slår mot vårdanställda, patienter och skattebetalare.

Aida Hadžialić har vid flera tillfällen påstått att ingen har sagts upp i Stockholmsvården. Det stämmer inte.
Sanningen är att Socialdemokraterna i smyg har varslat över tusen anställda inom Stockholms upphandlade vård.

Personal på vårdmottagningar har förlorat jobbet när Socialdemokraterna skapat oreda inom Stockholmsvården. Detta dolda varsel kommer i slutändan att drabba patienterna genom längre köer, försämrad kvalitet och en sämre geografisk tillgänglighet. Låt oss ge några exempel:

  • Två geriatriska mottagningar med 110 vårdplatser för äldre i Vårberg och Danvik stängs. Där jobbar över 240 undersköterskor, geriatriker, sjuksköterskor, arbetsterapeuter med flera.
  • Närakut Hötorget, som årligen tar emot 35 000 patienter, stängs. Över 90 vårdanställda förlorar jobbet.
  • Två psykiatriska slutenvårdsavdelningar på Danderyds sjukhus stängs. Där berörs 142 vårdanställda som regionen inte kommer att ta över ansvaret för.  
  • Tusentals patienter blir utan vård och över 100 anställda sägs upp när Prima Maria beroendeakut tvingas stänga vid S:t Görans sjukhus.

Detta är bara några i raden av många exempel. Detta är vård och medarbetare som Stockholm behöver. Totalt riskerar över 1000 medarbetare inom Region Stockholms offentligt finansierade vård att bli av med sina jobb.

Region Stockholm omsätter över 133 miljarder kronor år 2024. Att, som Aida Hadžialić, påstå att en vårdkris uppstått bara för att en moderat statsminister tillträtt är blott en chimär. Det har knappast undgått någon att situationen inom vården är tuff. Men det är Socialdemokraterna som har ansvaret för sjukvården i Region Stockholm. Det är deras fel och deras ansvar att vårdpersonal sägs upp och att patienter faller mellan stolarna.

Enligt nuvarande prognoser väntas de samlade skatteintäkterna i regionen öka med 3,7 miljarder kronor nästa år samtidigt som pensionskostnaderna minskar med 5,3 miljarder kronor.

Pengaflödet till Region Stockholm har under 2023 och 2024 också utgjorts av en konstant ström av tillskott genom högre statsbidrag och högre skatteintäkter än budgeterat. Ändå går regionen med stora miljardunderskott, för första gången på närmare 20 år, trots att skatten höjts med tusentals kronor för vanliga stockholmare.

Region Stockholms vänsterstyre utgör numera ett solklart fall för Lyxfällan.

Moderaternas idé är en annan. Vår nya sjukvårdspolitik för Stockholm syftar till att reparera skadorna från vänsterns nedskärningspolitik och rusta Stockholm för framtiden. Den negativa utvecklingen behöver vändas till framtidstro och optimism. Stockholmarna ska få bättre tillgänglighet till sjukvården och vårdens medarbetare en mer attraktiv arbetsplats, samtidigt som underskott blir till överskott när skattebetalarnas pengar åter värnas.

Moderaterna står på patienternas sida, för rätt vård i tid. Till skillnad från vänsterstyret bryr vi oss inte om vem som äger en vårdmottagning – det viktiga är att vården ges snabbt och håller hög kvalitet.

Kristoffer Tamsons (M), regionråd och oppositionsledare, Region Stockholm 

Axel Conradi (M), regionråd och gruppledare i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Stockholm

 

Ta ställning och dela artikeln