Så får vi ordning på Sverige

Vad har hänt med Sverige? Vi är nu landet i Europa med flest gängrelaterade skjutningar, med växande utanförskap och skenande elpriser - trots världens fjärde högsta skattetryck. Så kan vi inte ha det.

Sverige – landet som brukade vara ett av världens tryggaste, är nu ett av de länder i Europa som drabbas allra hårdast av gängkriminalitetens dödliga våld. Landet som brukade profilera sig som ett föredöme i klimatomställningen, eldar nu olja för att värma upp husen när det blåser för lite. Och landet som brukade stoltsera med hög arbetsmoral och möjligheter för var och en att göra en klassresa, har nu 1,3 miljoner människor som inte kan försörja sig själva.

Sverige har stora problem, men de går att lösa.

Det är orimligt att Sverige blivit det land i Europa som har flest gängrelaterade skjutningar men tredje lägst polistäthet. Orimligt att det gått så långt att var tredje kvinna är rädd för att vara ute på kvällen. Att barn blir rånade och förnedrade på öppen gata. Att dömda våldtäktsmän får större skadestånd än sina brottsoffer. Så kan vi inte ha det. 

Det är orimligt att familjer kan stapla bidrag så att det för den som kan jobba till slut inte lönar sig att ta ett jobb. Orimligt att arbetsgivare konkurrerar med bidragssystemet om arbetskraften. Att utanförskapet och antalet utsatta områden blir fler, trots decennier av debatt om vikten av integration. Så kan vi inte ha det.

Det är orimligt att färre än hälften av alla drabbade av bröst- och prostatacancer får vård i tid, att skolresultaten sjunker och äldreomsorgen brister, i ett land som har världens fjärde högsta skattetryck och där de flesta betalar mer än halva sin inkomst i skatt. Så kan vi inte ha det.

Det är orimligt att ett land som har byggt stora delar av sitt välstånd på ovanligt bra tillgång till fossilfri, pålitlig och prisvärd elektricitet som finns både i norr och i söder aktivt avvecklar fungerande kärnkraft. Så kan vi inte ha det.

Så hur kan vi få ordning på Sverige?

Ingen kan förneka att Sverige har stora problem, men de går att lösa. Allt detta kräver en ny regering efter valet 2022. En regering som kan samarbeta med alla, för att få saker gjorda.

  • För att få ordning på brottsligheten krävs hårdare straff som står i proportion till brottens allvar och en rättspolitik som värnar brottsoffret mer än förövaren. Läs mer
  • För att få ordning på utanförskapet och bidragsberoendet krävs en arbetslinje som gör att det alltid lönar sig mer att jobba än att få bidrag. Läs mer
  • För att få ordning på energikrisen krävs en satsning på kärnkraft som tryggar elförsörjningen och minskar klimatavtrycket. Läs mer
  • Och vi måste få valuta för skattepengarna, i form av en välfärd som lever upp till sitt namn. Läs mer