Vittnesskydd

Vårt straffsystem bygger på att människor ska vara villiga att vittna om de har bevittnat ett brott. Men idag är det många människor som inte vågar vittna eller anmäla ett brott – av rädsla för att bli utsatta för våld eller hot. Men en person som blir utsatt för eller vittne till ett brott måste få samhällets stöd och skydd.

Svenska Dagbladet berättade i augusti förra året om 17-åriga Nimo som blev vittne till ett försök till bilstöld. Han valde att göra det rätta och larmade polisen och pekade ut gärningsmännen. Därefter förvandlas hans och hans mammas liv till en mardröm. Nimo blev hotad och misshandlad. Han söktes upp i sitt hem och han blev förföljd till och från skolan. Till slut fick Nimo och hans mamma flytta till ett skyddat boende genom socialtjänsten – ett rum på 16 kvadratmeter.

Så kan det se ut för unga som försöker göra det rätta i dagens Sverige. Skulle Nimo våga vittna igen? Nimos mamma säger att efter vad de har varit med om skulle hon aldrig ställa upp och vittna igen – inte ens om det gällde mord.

Moderaterna vill göra det möjligt att vittna anonymt och förbättra skyddet för vittnen

Tystnadskulturen är särskilt allvarlig i utsatta områden. I flera av dessa områden styr gängkriminella med järnhand och samhället har tappat kontrollen. Polisen har konstaterat att personer i de utsatta områdena ofta inte vill medverka i rättsprocesser och att det finns kriminella som sätter i system att utsätta vittnen och brottsoffer för våld och hot. 

Moderaterna föreslår flera åtgärder för att komma åt tystnadskulturen och ge vittnen och brottsoffer ett stärkt skydd:

  • Inför ett system med anonyma vittnen.
  • Inrätta en nationell enhet inom polisen som ska arbeta med vittnesskydd.
  • Skärp straffen för övergrepp i rättssak. Det vill säga för de som hotar eller utsätter brottsoffer eller vittnen för våld eller hot i syfte att påverka rättsprocessen.

Ta ställning och dela artikeln

Vad tycker Moderaterna i andra hjärtefrågor?