Sverige blev länge fattigare och farligare. Den grova brottsligheten hade växt sig stark alldeles för länge. En ohållbar migration hade lett till ett utbrett utanförskap och skuggsamhälle. En inflation på nästan tio procent, höga räntor och skyhöga priser på el och bränsle slog hårt mot hushållen. Svensk infrastruktur var i så dåligt skick att det blivit svårt för människor att ta sig till jobbet och för företag att transportera varor. Mycket återstår att göra – det tar tid att lösa stora problem som vuxit så länge. Men steg för steg vi lägger nu om politiken för att Sverige ska bli rikare och tryggare.
När Sverige gick med i Nato blev vi säkrare i en orolig tid, och Nato blev starkare. Vi har allierade som lovar att försvara oss och vi lovar att försvara dem. Det stärker säkerheten både i Sverige och i vårt närområde.
Invandringen är tydligt på väg ner – det är nödvändigt för att klara integrationen. Prognoser pekar mot det lägsta antalet asylsökanden sedan 1997.
Vi gör det månad för månad svårare att vara kriminell i Sverige. Den 1 januari fördubblades straffen för grova vapenbrott, sedan april kan polisen införa säkerhetszoner för kyla ner gängkonflikter och vi kommer att införa ett system anonyma vittnen. Det kommer bakslag, inte minst från de kriminella som inte vill acceptera att vi tänker ta tillbaka kontrollen. Men kursen är tydligare: Sverige ska bli tryggare.
Men Sverige ska också bli rikare. När inflationen nu är besegrad går vi in i en ny fas. Vi kommer använda styrkan i statsfinanserna till att lägga grunden för framtida generationer. Vi gör de största satsningarna på infrastruktur och forskning i modern tid. Vi gör omfattande investeringar i underhållet av våra vägar och järnvägar, men satsar också på ny infrastruktur.
Vi går också vidare med vår omläggning av energipolitiken. Den nya riskdelningsmodellen ska göra det tydligt hur staten och näringslivet delar kostnader och risker för stora investeringar i ny svensk kärnkraft.
Vi sänker skatten för den som sparar och för alla som jobbar eller har jobbar. En familj med en polis och en sjuksköterska, med ett vanligt sparande i investeringssparkonton, får nästa år behålla 10 400 kronor mer när skatten är betald. Det är en politik för det strävsamma Sverige.
Nu börjar mandatperiodens andra halvlek. Vi fortsätter på utstakad kurs, med driv i steget, för att bygga Sverige rikare och tryggare.
Ulf Kristersson (M)
Statsminister
Jesper Skalberg Karlsson (M)
Riksdagsledamot