Svensk hälso- och sjukvård håller hög kvalitet, men problemen med bristande tillgänglighet och långa vårdköer har blivit ett långvarigt och allvarligt bekymmer. Idag klarar ingen region i Sverige att erbjuda vård inom vårdgarantins tidsramar. Det är en situation som ingen ska behöva acceptera, och som vi tillsammans måste arbeta för att förändra. Vi vet att långa väntetider inte bara skapar lidande och oro för den som väntar på vård, utan också riskerar att förvärra tillstånd som skulle kunna behandlas i tid.
Därför är det mycket positivt att den moderatledda regeringen nu tar krafttag för att hjälpa regionerna att korta vårdköerna. Med nästan 6 miljarder kronor avsatta ges regionerna de förutsättningar som krävs för att fler ska få vård i tid. Men med dessa resurser kommer också skärpta krav: regioner som inte når de uppsatta målen blir återbetalningsskyldiga. Det är en nödvändig förändring, där alla måste ta sitt ansvar – både regeringen och regionerna.
För Gotlands del är detta ett mycket glädjande besked. Vanligtvis brukar statliga statsbidrag utgå ifrån befolkningsunderlag, vilket gör att vi får små tillskott när stora potter pengar fördelas. Men regeringen har i den här nya satsningen satt en bottenplatta på 100 miljoner kronor per region, vilket gör att Gotland får betydligt mer stöd än vad som gällt tidigare. Totalt får Gotland 122 miljoner kronor genom satsningen på ökad vårdkapacitet och kortare köer.
Tillsammans med det redan beslutade sektorsbidraget till vården, innebär det att den M-ledda regeringen tillför 135 miljoner kronor(!) till gotländsk sjukvård år 2025. Detta är efterlängtad fördelning som tar hänsyn till våra särskilda behov.
Som ö-region har vi särskilda utmaningar, med allt från bemanning till transport och logistik, som gör det svårare för oss att möta samma krav som större regioner. Och det mest unika av allt: vi är den enda kommunen i Sverige som också har ett regionalt uppdrag som sjukvård. Det här tillskottet ger oss bättre möjligheter att möta dessa utmaningar och stärka vården för oss på ön.
Men pengarna är bara en del av lösningen. Ett omfattande arbete väntar för att effektivisera sjukvården och säkerställa en långsiktig förbättring. Som Sveriges minsta sjukvårdsregion, har vi en särskild utsatthet utifrån vår litenhet och vårt geografiska område. Vi kommer fortsätta arbeta för att få politiskt gehör för våra utmaningar. Till dess är det vårt ansvar att förvalta dessa resurser på bästa sätt för att skapa en tryggare och mer tillgänglig vård för alla gotlänningar.
Mikael Bladh (M), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
Sara Wilhelmsson (M), regionråd