Denna nyhet är mer än 3 år gammal

16 maj, 2017

Vi moderater måste lära oss att lyssna

Trots att regeringen har historiskt svagt stöd, otryggheten ökar, integrationen misslyckas och livet på landsbygden försvåras med den ena skattehöjningen efter den andra så lyckas Moderaterna inte vinna mark i opinionen, skriver Carl-Oskar Bohlin, förbundsordförande för Moderaterna i Dalarna.

I helgen samlas Moderaterna i Dalarna för stämma. Vi gör oss inga illusioner om att resan fram till valet kommer bli enkel. Trots att regeringen har historiskt svagt stöd, otryggheten ökar, integrationen misslyckas och livet på landsbygden försvåras med den ena skattehöjningen efter den andra så lyckas Moderaterna inte vinna mark i opinionen.

Istället möts vi ofta av uppfattningen att vi saknar tydlig kurs. Ett parti som vill vinna människors förtroende måste lyssna, ta till sig och utvecklas – det är också vad vår stämma kommer att handla om.

Det är dags att reva det taktiska seglet och starta det som alltid bör vara motorn i Moderaterna – en tydlig reformagenda för jobb, stabila finanser och ett samhälle där svensk lag gäller och ordning och reda råder.

Arbetslinjens återupprättande är dock inte bara en fråga för partistrategerna i Stockholm. Vi behöver gräva där vi står, och utveckla Dalarnas arbetsmarknad, som i dag hålls tillbaka av för höga skatter och för många regleringar.

En snabb utblick i Dalarna ger som vi alla vet Sveriges mest natursköna horisont, men också en offentlig ekonomi som ständigt lämnar dalfolket med det kortaste strået och de tommaste plånböckerna. Varje mas och kulla som går till jobbet tvingas bära en större skattebörda än genomsnittssvensken, helt utan att få mer eller bättre välfärd tillbaka.

Den största utgiften i varje hushåll är konstigt nog den vi aldrig diskuterar innehållet i; Kommunalskatten. Dalarnas kommuner har svart bälte i att spendera dalfolkets pengar på sådant som kommuner inte ens enligt lag måste lägga pengar på. Vi talar alltså inte om välfärdsåtaganden så som skola och äldrevård, utan om rena sidoverksamheter, som ofta går över i slöseri.

Medan viljan att spendera pengar på sidoverksamheter tycks vara gränslös, lägger Socialdemokraterna i Dalarna ofta mindre pengar än genomsnittskommunen på välfärden. Dalarnas kommuner lägger sammantaget 263 miljoner kronor mer än genomsnittet på icke-obligatoriska kommunala åtaganden enligt SKL.

Det finns alltså utrymme att både göra jobb mer lönsamt och stärka välfärden. Beskedet är enkelt: En röst på moderaterna någonstans i Dalarna är en röst för mer pengar i plånboken och mindre pengar till bidrag och sidoverksamheter.

När det blir mer lönt att jobba, mer pengar till välfärden och stramare bidrag får vi också fart på integrationen. Med bättre integration och fler poliser kan vi också återerövra den trygghet hela Dalarna förtjänar.

Carl-Oskar Bohlin Förbundsordförande för Moderaterna i Dalarna

Ta ställning och dela artikeln