Vid vår radiodebatt var jag tydlig med att säga att om man ser till vinsterna så var det att titta i fel ände på resultaträkningen. Det är innehållet som ska synas, vad har utförts för dalfolkets skattepengar?
Det är ganska enkelt att vidta åtgärder för att sänka vinsten och det kommer då att inverka på kommande möjligheter att investera i företaget för att utveckla verksamheten.
Om landstingsledningen där Vänsterpartiet ingår, är så för privata vårdcentraler, varför jobbar de då inte för att de ska bli fler?
Vi kan ju se av listningen på vårdcentralerna i länet att de privata är mycket populära bland dalfolket och antalet listade ökar så gott som varje månad. Om då skattepengarna går till det de är avsedda för, så att patienterna och personalen är nöjda, ser jag inget problem med att vårdcentralen gör vinst.
Vinst får göras vid byggnation av sjukhus, framtagande av läkemedel och annan vårdutrustning. Men inte när det gäller själva utförandet av vården som ofta utförs av kvinnor. Hur kommer det sig att det är så? Vi är uppenbarligen överens om att det är bra om byggföretaget som bygger vårdcentralen gör vinst och att det är bra för företagets överlevnad. I varje fall klagar inte (S) och (V) på detta faktum och ingen statlig utredning har tillsatts om det. Men varför gäller inte det verksamhet där kvinnor är i stor majoritet och har mycket bred och hög kompetens?
Likväl som vinster tillåts vid byggnation av sjukhus, vårdcentraler och produktion av läkemedel, så måste det vara tillåtet att göra vinst på utförandet av vården om företag ska överleva och utvecklas. Allt annat vore ojämnställt.
Ulf Berg (M), oppositionsråd landstinget Dalarna