Denna nyhet är mer än 3 år gammal

20 augusti, 2018

Boverket backar och förlänger undantaget för gamla vedspisar och kaminer – "Otroligt skönt att förnuftet segrat"

Nu backar Boverket om de nya vedeldningsreglerna som hotade att stoppa gamla vedspisar och kaminer. Undantagsreglerna förlängs.
– Otroligt skönt att det engagemang som lagts ned gett resultat. Hotet är avvärjt, säger dalariksdagsman Carl-Oskar Bohlin (M).

Under onsdagen meddelade Boverket att det blir en förlängd övergångsperiod för ”planerade ändrade regler för vedspisar och kaminer”. Det betyder att gamla vedspisar och kaminer undantas från de nya vedelningsreglerna som kommer 1 juli. Undantaget gäller fram till årsskiftet.

– Och då ska regeringen skicka ett nytt regleringsbrev till Boverket. I brevet utgår vi i från att regeringen tar hänsyn till vad en majoritet i riksdagen tycker – att det fortsättningsvis ska vara tillåtet att installera gamla kaminer och vedspisar i befintliga hus, säger Carl-Oskar Bohlin.

I början av maj beslutade en majoritet i riksdagens civilutskott – Alliansen och SD – att ta initiativ till att stoppa de nya kritiserade vedeldningsreglerna från att drabba gamla vedspisar och kaminer.

– Jag tror att regeringen och Boverket nu insett att det inte går att gå emot en majoritet i riksdagen. De nya reglerna ska inte tillämpas på gamla vedspisar och kaminer. Otroligt skönt att förnuftet segrat, säger han.

EU:s Ecodirektiv ligger till grund för de nya reglerna.

– EU har aldrig avsett att förbjuda gamla vedspisar. De gamla reglerna kommer därför att fortsätta gälla. Först tillfälligt fram till årsskiftet. Sedan utgår vi från att regeringen säger till Boverket i nya regleringsbrevet att gamla vedspisar och kaminer ska undantas i de nya reglerna, säger han.

Civilutskottet kommer ändå troligtvis jobba vidare med frågan.

– Vi tar troligtvis fram ett betänkande om att stoppa detta för att få det formellt beslutat. Om vi då inte blir överens om att stoppa detta redan i utskottet så kommer det bli en riksdagsdebatt. Jag tror ändå att de rödgröna inte vill ha en debatt om detta i riksdagen, säger Carl-Oskar Bohlin.

Läs mera i Dalarnas Tidningar

Ta ställning och dela artikeln