Therez Almerfors och Sofia Andersson

17 oktober, 2024

Moderaterna presenterar en budget för ett rikare och tryggare Uppsala

I Moderaternas förslag till mål och budget 2025 tillförs stora resurser till skolan och omsorg, förebyggande arbete och tryggheten samtidigt som skatten sänks och budgeten når ett resultatmål på 2%.

Med ett stärkt kunskapsfokus i skolan, en värdig omsorg för våra äldre samtidigt som vi sänker skatten för alla Uppsalabor som varje dag går till jobbet bygger vi ett rikare och tryggare Uppsala, säger Therez Almerfors (M) gruppledare och kommunalråd

Uppsala är fantastiskt, men kan bli ännu bättre. Uppsalaborna måste kunna känna sig trygga på gator och torg och inom hemmets fyra väggar. I Uppsala ska alla kunna komma till sin rätt och ta del av en rolig och trivsam stad, säger Sofia Andersson (M) vice gruppledare och kommunalråd.

Satsningar på skolan i stället för på spårväg

I Moderaternas förslag till mål och budget får skolan 235 miljoner extra. Det är i skolan grunden för framtiden läggs och alla barn ska ha rätt förutsättningar för att klara skolan. För att skolan ska fungera väl behöver vi ha bra lärare som får möjlighet att fortbilda sig och utvecklas i sin roll och får förutsättningar att fokusera på sitt kärnuppdrag, undervisningen. Utrymmet för detta skapas av att inte göra en miljardinvestering i en oflexibel spårväg. För Moderaterna är det självklart att satsa på hela kommunens framtid i stället för på ett projekt som inte kommer alla uppsalabor till del.

Återupprättande av tryggheten

I Uppsala ska alla medborgare känna sig trygga. I Moderaternas budget tillförs 35 miljoner till trygghetssatsningar i form av en lokal kameraoffensiv, fler ordningsvakter och en trygghetscentral. Samtidigt prioriteras det förebyggande arbetet. I budgeten finns satsningar på utökat och uppsökande familjestöd, resurser till utökade skolsociala team och satsningar på fritidsaktiviteter för barn och unga. Du ska känna dig trygg oavsett var i livet du befinner dig, därför tillför vi medel till en lokal trygghetssatsning inom äldreomsorgen.

Ett mer attraktivt Uppsala

Uppsalabor som jobbar och bidrar till vår gemensamma välfärd ska få behålla mer av sina intjänade pengar. Arbetslinjen måste stärkas. Därför föreslår Moderaterna en skattesänkning på 60 öre under planperioden samtidigt som kommunen ska bli mer effektiv. Det finns ingen anledning till att Uppsalas verksamheter ska kosta mer än i andra jämförbara kommuner. Vi tar också ansvar för ekonomin och säkerställer ett resultat om 2% vilket är viktigt för att vi idag inte ska belåna Uppsala för kommande generationer.

Uppsala är en fantastisk stad, men den kan bli ännu bättre. Hela kommunen ska leva och city ska bli grönare och mer levande. Moderaterna föreslår en satsning på stadsglädje där vår stadskärna och torg ska levandegöras och mer grönska ska tillskapas. Uppsala ska vara en testbädd för nya gröna lösningar och tillskapa fler klimatsmarta lösningar.

Det måste vara enkelt att ta sig fram i Uppsala. För att möjliggöra detta föreslår Moderaterna en stor satsning på framkomlighetsåtgärder, fler citynära parkeringar, en breddning av Kungsängsbron och en tjänst för att minska sökandet av parkeringar.

För mer information
Namn: Sara Elingfors  
Telefon: 072 220 34 69
E-post: [email protected]

Läs budgeten i sin helhet här

Ta ställning och dela artikeln