15 oktober, 2024

Fyra reformförslag för modernt Region Uppsala

Pressmeddelande 2024-10-15

Idag presenterade Borgerlig Allians genom, Emilie Orring (M), Björn-Owe Björk (KD) och Malin Sjöberg Högrell (L), reformer för hur Region Uppsala ska få ordning på sin ekonomi och för hur sjukvården ska utvecklas.

Tidigare samma dag hade den politiska majoriteten (S, V, C, MP) bjudit in till möte för att presentera förslag utifrån deras projekt ”Kraftsamling för sjukvården”. Men några politiska reformer från styret tycker inte den borgerliga oppositionen sig se och presenterar i stället ett antal andra förslag.

Idag fick vi tydligt bekräftat att styret saknar både visioner och konkreta reformer för att utveckla vården och skapa en långsiktigt hållbar ekonomi. I stället för att ta itu med de verkliga utmaningarna väljer vänsterstyret att fokusera på symbolpolitik och ineffektiva åtgärder – som att förbjuda övernattningar och dra in fredagsfikan för personalen. Vi behöver en helt annan inriktning – en som blickar framåt och tar ansvar för regionens utveckling. Bland annat vill vi att Akademiska sjukhuset ska få ett spetsigare uppdrag med tydligare fokus på den avancerade vården och där enklare vård flyttas ut för att minska trycket på sjukhuset. Detta skulle inte bara förbättra vården utan även frigöra resurser för de mest komplexa fallen, säger Emilie Orring (M).

Vårdcentralerna köper idag laboratorietjänster från Akademiska sjukhuset för 110 miljoner. Jämförelser med VGR och Region Stockholm visar att Akademiska sjukhusets laboratorium är 60 procent dyrare än motsvarande privata aktörer. Region Uppsala skulle vid en upphandling av den tjänsten spara halva den kostnad vi idag har. För Region Uppsala skulle det innebära en besparing på 45–55 miljoner kronor årligen. Vi har idag presenterat politiska reformer som utvecklar Region Uppsala hälso- och sjukvård och samtidigt minskar kostnaderna mellan 450–750 miljoner kronor. Regionens styre saknar, trots åtta månaders arbete med ”Kraftsamling för sjukvården”, förslag på politiska reformer för att utveckla hälso- och sjukvården och komma till rätta med Region Uppsalas ekonomiska underskott, säger Björn-Owe Björk (KD).

Vi har konkreta lösningar för att få ekonomin i balans och stärka sjukvården. Genom att investera 6,3 miljoner kronor per år för att anställa fler kompetenta inköpare och upphandlare blir vi bättre på inköp och har potential att spara nästan 1 miljard kronor över en treårsperiod. Det är en satsning som skulle ge långsiktiga vinster för både regionens ekonomi och skattebetalarna. Vi i M, KD och L har presenterat verkliga reformer som frigör resurser som vänsterstyret inte visat intresse för. Det är anmärkningsvärt att det inte tas på allvar, säger Malin Sjöberg Högrell (L), oppositionsregionråd och gruppledare.

Fakta

Borgerlig Allians förslag i korthet:

  • Reform för ökade intäkter, kapade vårdköer och ökad tillgänglighet
  • Reform för bättre affärer
  • Reform för utbyggd hemsjukvård och färre återläggningar vid sjukhus
  • Reform för minskade kostnader i Primärvården

Läs mer om förslagen i presentationen här:

Beslut om att omedelbart inleda Kraftsamling för sjukvården togs av regionstyrelsen den 23 april. Projektet skulle ta fram konkreta förslag och reformer för att möta de tuffa utmaningarna inom Region Uppsalas vårdförvaltningar – och nå en ekonomi i balans.

Samtidigt beslutade regionstyrelsen att en politisk styrgrupp ska inrättas som leder Kraftsamling för sjukvården. Styrgruppen består av presidierna i regionstyrelsen, sjukhusstyrelsen och vårdstyrelsen (alltså ordföranden samt förste och andre vice ordföranden).

Länkar

Pressmeddelande 2024-04-23: Region Uppsala inleder Kraftsamling för sjukvården

Styrets underlag inför beslut i form av en presentation av projektet 

Ta ställning och dela artikeln