30 maj, 2024

Debatt: Fler poliser behövs - lokalt och internationellt

Debatt: Fler poliser behövs – lokalt och internationellt. 
Sveriges poliser behöver fler kollegor, framför allt i yttre tjänst och inom utredningsverksamheten. Det är den nya rikspolischefens uppdrag, och därför ökas anslagen till polisen. Men för att bekämpa den organiserade brottsligheten vill Moderaterna även satsa mer på internationellt polisarbete.

Problemen är välkända. Uppemot tusen gängkriminella från Sverige verkar från spanska solkusten. Kriminella klaner har förgreningar i Tyskland. Internationella stöldligor opererar i Sverige men har sin bas i bland annat Litauen, Rumänien och Polen.

Många poliser, tillsammans med åklagare, tulltjänstemän och andra inom de brottsbekämpande myndigheterna, arbetar hårt för att stoppa dessa internationella nätverk. Förutsättningarna behöver dock bli bättre, och rätt politik på EU-nivå kan bidra till det. Därför kommer Moderaterna i Europarlamentet att driva tre förslag:

För det första vill vi att svensk polis ska stöttas av en europeisk specialpolis, som ska kunna bedriva självständig spanings- och utredningsverksamhet. Dagens Europol arbetar främst med underrättelseinformation, och det vill vi kompletteras med förundersökningar och gripanden – för prövning i svenska eller andra länders domstolar.  

Att skapa en europeisk polisstyrka ska dock inte gå ut över pågående satsningar på svenska polisen, utan bli en ytterligare förstärkning. En sådan polisresurs på internationell nivå bör ha i uppgift att fokusera på gränsöverskridande brottslighet. Denna europeiska specialpolis måste självfallet följa de lagar och regler som gäller för polisarbete i respektive medlemsland, och alltid arbeta nära den svenska polisen när det handlar om kriminella aktörer med koppling till Sverige.

För det andra vill vi stoppa EU-regleringar som begränsar svensk polis. Till exempel bör polisen, i specifika fall, kunna använda ansiktsigenkänning vid kameraövervakning för att identifiera misstänkta personer. Vi får inte hamna i en situation där den organiserade brottsligheten får ett övertag genom långt större möjligheter än polisen att använda artificiell intelligens och annan ny teknik.

För det tredje vill vi införa reseförbud för individer som är involverade i organiserad brottslighet. Om exempelvis svensk, dansk eller tysk polis flaggar en individ som medlem i ett kriminellt nätverk ska hans rätt att resa fritt i Europa dras in.

I praktiken innebär detta att svenska gängledare inte längre kommer kunna leva lyxliv på spanska solkusten – och poliser ges bättre förutsättningar att utreda deras brottslighet och se till att de fängslas. Vi vill sätta gränser för kriminella, inte för poliser.

Tomas Tobé, toppkandidat för Moderaterna i Europavalet

Fredrik Kärrholm, Riksdagsledamot för Moderaterna och tidigare polis

Ta ställning och dela artikeln