8 augusti, 2022

På Gotland får man vård i tid

Idag skriver Sara Wilhelmsson (M) och Inger Harlevi (M) i Gotlands Tidningar, angående vår politik för en lättillgänglig vård av hög kvalitet på Gotland. Du kan läsa artikeln här:

Medelåldern på Gotland är hög och andelen människor över 65 år fortsätter att öka. Det är bra att många som går i pension fortfarande är aktiva och pigga, samt klarar sin vardag på ett bra sätt utan andras inblandning. Samtidigt har andra behov av samhällets hjälp och stöd. Därför behöver politiken de kommande åren fokusera på att omsorgen som erbjuds anpassas till människors behov och önskemål.

Visby är vår residensstad, men det bor fler gotlänningar utanför stan än i den. Det ställer krav på vården eftersom alla gotlänningar har rätt till en tillgänglig vård av hög kvalitet – oavsett var man befinner sig. Därför har vi under mandatperioden som gått bland annat finansierat ytterligare en ambulans så att väntetiderna ska kortas, samt beslutat om ett listningstak för läkare i primärvården så att bemanningen ska bli rätt dimensionerad.

Men mer kan göras för både äldreomsorgen och vården. Det handlar bland annat om att utöka primärvården i Visby med en ny vårdcentral, som också ges generösa öppettider, så att tillgängligheten kan öka och färre behöver åka till akuten med milda symptom.

Vi behöver också arbeta mer med att stärka valfriheten. Idag kan en person som vill ha plats på särskilt boende i Hemse placeras i Slite, eftersom valfriheten är begränsad till en kö. Bättre vore om vi införde total valfrihet, så att människor får bo där de vill istället för att placeras. Vi moderater tycker att äldre gotlänningar är tillräckligt gamla för att bestämma själva.

Därutöver behövs två strategiska vägval för vårt sjukhus och de som jobbar där. Vi moderater vill under nästa mandatperiod initiera en utredning om behovet av ett nytt sjukhus på ön – eftersom det sjukhus vi har idag är trångt och byggt för en annan tid. Vi vill också göra mer för arbetsmiljön inom vården, så att fler medarbetare stannar kvar och gör sin karriär på Gotland.

Gotländsk sjukvård håller hög kvalitet och våra köer är kortare än i många regioner på fastlandet. Men vi moderater fortsätter jobba för att gotländsk vård ska utvecklas och klara av de utmaningar som ligger framför oss. För om man inte är förberedd, då är man oförberedd – och det ska inte den politiska ledningen på Gotland vara.

Sara Wilhelmsson
#2 på Moderaternas valsedel

Inger Harlevi
#5 på Moderaternas valsedel

Ta ställning och dela artikeln