10 juni, 2025

15 miljoner extra till barn- och ungdomspsykiatrin i Region Örebro län

Barn och ungas psykiska hälsa är ett prioriterat område som kräver insatser i hela vårdkedjan – från förskola och elevhälsa till primärvård och specialistpsykiatri. En tidig upptäckt och snabba insatser kan förebygga att problem förvärras och minskar behovet av framtida vård. Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har länge haft utmaningar med långa väntetider, hög personalomsättning och bristande tillgänglighet. För att möta den ökande efterfrågan behöver BUP tillföras resurser, ges organisatorisk stabilitet och få tydliga uppdrag. Det är också nödvändigt att utveckla samverkan med kommunala aktörer, såsom elevhälsa, socialtjänst och ungdomsmottagningar.

Vi ser hur den psykiska ohälsan och hemmasittande elever ökar i snabb takt, samtidigt som läkemedels­förskrivningen stiger och köerna till BUP blir allt längre. Därför behöver regionen se över alternativa metoder för att möta behovet. Hästunderstödda insatser (HUI) har visat positiva effekter vid stress, ångest, trauma samt vid NPF- och ätstörningsproblematik. Genom att erbjuda HUI som tidig behandlings- och rehabiliterings­form kan BUP minska avhopp, främja skolåtergång och förebygga framtida utanförskap och ökade samhällskostnader. Satsningen öppnar även upp för forskning ihop med Örebro universitet, vilket stärker evidens och kan bidra till att regionen blir en föregångare inom innovativ barn- och ungdomspsykiatri.

Kuling är en viktig verksamhet som ger stöd till barn och unga vars förälder eller föräldrar har psykisk ohälsa. Tidigare erbjöds även stöd till förälder/föräldrar genom särskilda samtalsgrupper, men dessa har nu tagits bort på grund av resursbrist. Samtidigt har verksamheten i sin helhet minskat. Dessa föräldragrupper är värdefulla, inte bara för föräldrarna utan också för barnen, då de bidrar till en tryggare och mer stabil vardag. Regionen bör återinföra dessa grupper och därmed bevara och utveckla Kulings verksamhet.

Region Örebro län bör också införa vårdval BUP. BUP:s verksamhet bör i högre grad arbeta integrerat med andra vårdnivåer, där primärvårdens första linjens psykiatri utgör ett första stöd. Digitala kontaktvägar och föräldrastödjande insatser kan också öka tillgängligheten och minska tröskeln till vård. Regionen behöver arbeta särskilt för att nå barn i utsatta livssituationer. 

Hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag:

  • att korta väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin.
  • att säkerställa tidiga och samordnade insatser för barn och unga med psykisk ohälsa.
  • att utveckla samverkan mellan BUP, elevhälsa, primärvård och kommunala instanser.
  • att öka antalet patientbesök per behandlare.
  • att utreda möjligheten för ett Psykiatrins Hus i Örebro.
  • att införa vårdval BUP.
  • att bevara och utveckla Kulings verksamhet.
  • att erbjuda hästunderstödda insatser i RÖL.

Ta ställning och dela artikeln

Vad tycker Moderaterna i dessa hjärtefrågor?