4 augusti, 2022

Socialdemokraterna släcker lyset

Idag skriver Mikael Bladh (M) om energipolitiken i Gotlands Allehanda. Du kan läsa artikeln här:

Aftonbladet, Dagens Nyheter och Gotlands Allehanda har i dagarna skrivit om att Svenska Kraftnät planerar för rullande strömavbrott i vinter. Det blir ytterligare ett orosmoment för Gotland, som redan idag har en utmanande situation med för få kablar till fastlandet.

Den socialdemokratiska regeringen har de senaste åren gjort allt i sin makt för att skylla ifrån sig ansvaret för energipolitiken. De säger att det inte finns elbrist, att det är Putins fel och att Vattenfall fattar beslut utan politisk inblandning. Men det är bara delvis sant.

Visst är det sant att Sverige producerar mer el än vi förbrukar, om man tittar över ett helt år. Men vi producerar inte el när vi verkligen behöver den. Därför uppstår effektbrist vissa dagar, vilket ser ut att leda till en mycket kall och hård vinter för svenska hushåll och företag.

Och visst är det sant att Putins krig påverkat energimarknaden, samt att Vattenfall ska vara ett opolitiskt bolag. Men det var inte Putin som lade ner sex svenska kärnkraftsreaktorer i förtid år 2017 till 2020. Och det var inte Putin som bytte ut de ledamöter i Vattenfalls styrelse som ville behålla kärnkraften. Det var det Socialdemokraterna som gjorde, i nära samarbete med Miljöpartiet och Centerpartiet.

Sverige och Gotland närmar sig en mycket hård och kall vinter, där både hushåll och företag kommer få det svårt. Elen kommer bli dyrare och dyrare – och sen stängas av. På nyhetssidor florerar tips på hur man ska klara situationen: dammsug inte på vintern, sov med dubbla täcken och ta kortare duschar. Men låt mig ge ett fjärde tips: rösta för en ny regering som värnar stabil, billig och klimatsmart elproduktion. För så här kan vi inte ha det längre.

Mikael Bladh (M)
Moderaterna Gotland

Ta ställning och dela artikeln