28 juli, 2022

Bygg den tredje elkabeln, nu!

Idag skriver Mikael Bladh (M) en artikel i Gotlands Allehanda, angående att den tredje elkabeln nu ska utredas en tredje gång. Artikeln har tidigare varit publicerad på HelaGotland, och kan läsas här:

Gotland är en del av Sverige och det är därför rimligt att staten tar sitt ansvar för gotländsk elförsörjning. Om vi ska kunna fortsätta bo, leva och utvecklas på Gotland så är det avgörande att vi har tillförlitlig, billig och tillgänglig el året om. Därför behövs ordentliga kablar till fastlandet som kan tillgodose det behovet.

De nuvarande kablarna till ön är gamla och slitna. Deras så kallade tekniska livslängd löper ut inom ett decennium och de behöver då bytas ut. Det är bakgrunden till att Moderaterna under lång tid drivit frågan om en tredje elkabel till Gotland.

Tyvärr valde styrelsen för Svenska Kraftnät, som nyligen tillsatts av den rödgröna regeringen år 2017, att lägga ned planerna på en tredje kabel. Gotland plockades helt enkelt ut ur kön för planerade investeringar, där vi funnits med i många år. Det är oerhört allvarligt. Att få tillstånd och godkänt att bygga en kabel under havet kan ta uppemot tio år med all svensk byråkrati. Så om vi vill ha en kabel till 2030 borde beslutet att bygga den ha tagits för flera år sedan.

Den rödgröna regeringen, som nu är en röd regering, har inte gjort mycket för att Gotland ska få en tredje kabel. En utredning från Svenska Kraftnät år 2020 visade förvisso att det kommer behövas en tredje kabel, men man ville utreda frågan igen. Utredning nummer två som gjordes 2021 visade också att en tredje kabel behövs.

Under Almedalsveckan i år fick vi gotlänningar beskedet från energiminister Farmanbar (S) att han vill se en tredje elkabel så snart som möjligt. Men vad var det konkret som sades? Jo, att Svenska Kraftnät i höst ska ta fram en ”kontrollstation”, vilket alltså är en tredje utredning om den tredje kabeln.

Energiministern har förvisso inte suttit på sin post särskilt länge, men det är ändå ett oerhört svaghetstecken att man inte kan förmå mer än så här. Att man några veckor innan ett val, under en sommar då riksdagen är stängd, inte klarar av mer än att starta en utredning… Det är en blek insats.

Gotland behöver inte en tredje utredning om en tredje kabel. Gotland behöver inte heller två riksdagsledamöter som ”bevakar” och ”önskar” kring för Gotland viktiga framtidsfrågor. Det vi gotlänningar behöver är en ny riktning och annan regering, som får saker gjorda på riktigt. Därför behövs en borgerlig riksdagsledamot som sätter Gotland först och verkligen driver våra frågor i riksdagen.

Mikael Bladh (M)
Moderaterna Gotland

Ta ställning och dela artikeln