Du besöker nu Moderaterna i Örebro län.

Elisabeth Svantesson

Elisabeth Svantesson

Finansminister, 1:e vice ordförande i partistyrelsen

Min främsta prioritet är att återuppbygga arbetslinjen, säkra att alla som kan jobba och bidra faktiskt gör det och samtidigt stoppa stölderna från välfärdssystemen. Bara så kan vi säkra resurser till polis, rättsväsende, försvar och dessutom ha en välfärd i världsklass.

Jag vill att Sverige ska vara ett land där alla barn får gå i en skola där kunskap stå i fokus och där alla får komma till sin rätt. Ett samhälle där hårt arbete lönar sig och där ingen faller mellan stolarna eller fastnar i utanförskap. Så tror jag att vi bygger ett starkt och tryggt Sverige.

Jag föddes i Lycksele 1967 men har bott på många platser i Sverige. Nu bor jag strax utanför Nora med min man. Vardagen präglas av många resor runt om i landet och riksdagsarbete, men när jag inte jobbar ägnar jag mig gärna åt skogspromenader, träning på Friskis eller en bra Netflixserie. Men viktigast av allt är att träffa familj och vänner.

Att gnet och slit ska löna sig är en viktig fråga för mig. Jag vet hur det är att leva på små marginaler. Jag fick barn ganska tidigt i livet (tre söner) och när de var små pluggade både jag och min man om vartannat. Då var den 20e varje månad det viktigaste datumet i månaden eftersom barnbidraget kom då och det möjliggjorde matinköp och kanske ett McDonaldsbesök. Några utlandsresor var det inte tal om då. Istället hände det att vi packade in barnen i bilen och åka till Arlanda för att titta på flygplanen som lyfte och landade. Mysigt – och så nära vi kom en charterresa på den tiden.

Jag hittade till politiken som vuxen och blev invald i riksdagen 2006. Mellan åren 2013–2014 var jag arbetsmarknadsminister i alliansregeringen. Innan jag blev riksdagsledamot var jag aktiv som fritidspolitiker i Örebro kommun och arbetade på Örebro universitet. 

Jag har en licentiatexamen i nationalekonomi och min avhandling handlade om nyanlända invandrares första år i Sverige. Just integration är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat och som löpt som en röd tråd både genom mitt yrkesmässiga liv och i mitt politiska engagemang. Jag var tidigare ordförande i den arbetsgrupp som har utvecklat Moderaternas politik på området.

Att fler jobbar och bidrar till det gemensamma är en grundpelare i att bygga ett bättre Sverige. Idag kan varannan invandrad person inte försörja sig själv, det är ohållbart i ett välfärdssamhälle. Jag ser exempelvis behovet av ett bidragstak så att det alltid lönar sig att jobba. Det ska inte gå att stapla olika bidrag på varandra så att det överstiger vad man kan få i lönekuvertet.

Sverige har många problem idag – men jag är övertygad om att det går att vända utvecklingen. Att det går att återuppbygga arbetslinjen, stoppa stölderna från välfärden och stärka tryggheten. Men för det krävs en ny regering. Moderaterna är redo att ta över och leda det arbetet.

Presskontakt

Hanna Strömberg, presskontakt
Telefon: 076-128 61 69

Johan Paccamonti, presskontakt
Telefon: 076-141 15 04