9 december, 2022

Vänsterpartiets svek om arbetstiderna

”För ett år sedan la Moderaterna och Kristdemokraterna förslag om arbetstidsförkortning vid akuten på Länssjukhuset i Kalmar. De senaste åren har 100 sjuksköterskor slutat på akutkliniken.”

Det är en pågående personalkris som drabbar både medarbetare och patienter. Förslaget om arbetstidsförkortning är välgrundat, det har prövats och fungerar på andra håll i landet. Det har också stöd av Vårdförbundet.

När vårt förslag om arbetstidsförkortning behandlades i regionstyrelsen i mars fick det stöd av Vänsterpartiet, som på den tiden var i opposition. Vänsterpartiet la till och med en protokollsanteckning där de bland annat skriver ”För Vänsterpartiet har arbetstidsfrågan alltid varit prioriterad” samt ”Arbetstidsförkortning är en långsiktig lösning som är bra för alla”.

Sedan valet i september ingår Vänsterpartiet i majoriteten. Nu kanske det skulle bli verkstad, eftersom Vänsterpartiet så tydligt tagit ställning för att testa arbetstidsförkortning. Men i majoritetens regionplan för 2023-2025 nämns det inte med en stavelse. För när regionplanen skulle antas yrkade vi att det startas ett pilotprojekt med arbetstidsförkortning inom akutsjukvården. Detta röstade Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet nej till.

Vi har ett ansvar som politiker att försöka lösa de problem som regionen dras med. Men den nuvarande majoriteten rullar tummarna och hoppas att det kommer lösa sig av sig självt. Uppenbarligen förstår åtminstone Vänsterpartiet att arbetstidsförkortning är ett bra förslag, synd bara att denna insikt åkte på sophögen när regionens förändringsfientliga socialdemokrater bjöd in dem i värmen.

Carl Dahlin (M), regionråd

Jimmy Loord (KD), regionråd

Ta ställning och dela artikeln