16 december, 2022

Debatt: (S)vidande julklapp från Socialdemokraterna

Att Sveriges kommuner och regioner går mot svårare ekonomiska tider har nog inte undgått någon. Moderaterna och Kristdemokraterna har under flera år varnat för att sötebrödsdagarna tar slut och att en ansvarsfull politisk ledning ser till att vara förberedd – inte bara förlita sig på lyckosamma börsplaceringar och svärmar av tillfälliga statsbidrag. Region Kalmar län har inte gjort någon grundläggande genomlysning av ekonomin sedan 2002 och tyvärr ser vi inte några tecken på att Socialdemokraterna ska ta sig an detta kommande år.

Hur väljer då Angelica Katsanidou och hennes partikamrater att lösa den uppseglande ekonomiska krisen? Genom att flagga för varsel av personal och skattehöjningar för alla som arbetar och bor i Kalmar län (Barometern 14/12 -22), det är just en fin julklapp! När regionens medarbetare nu ska klara av underbemanning och stängda vårdplatser denna jul, samtidigt som patientflödet ser ut att bli historiskt högt, så ska de också gå med en klump i magen för att regionstyrelsens ordförande inte har kontroll på ekonomin utan är beredd att varsla personal framför att själv göra jobbet och säkerställa att så många skattekronor som möjligt går till sjukvården.

Det blir också en svidande julklapp till länets medborgare som nu kämpar mot en hög inflation, en elmarknad som körts i botten och en lågkonjunktur framför dörren.

Att förmodligen leverera ytterligare skattehöjningar kan tyckas vara en ovanligt dålig tajming.

Vår julklapp till medborgarna är att vi är redo att ta över styret om det visar sig att den nuvarande regionmajoriteten inte håller måttet. Ett gott ledarskap handlar om att ta ansvar, inte ducka och återkommande skylla på omständigheter. 

Vi är beredda att leda och fortsätta kämpa för att all vårdpersonal ska få trygga och goda förutsättningar att kunna utföra sitt jobb och känna arbetsglädje. För nuvarande majoritet kan det vara den finaste av gåvor.

God jul!

Malin Sjölander (M)
Jimmy Loord (KD)

Ta ställning och dela artikeln