2 september, 2022

Sverige behöver en ny ekonomisk politik

Svenska hushåll blir allt mer pressade när priserna på drivmedel, el och mat ökar samtidigt som räntorna stiger. Situationen är till stor del en konsekvens av Socialdemokraternas skadliga politik och efter valet finns risk för en ny rödgrön skattechock. Sverige har inte råd med fyra år till. 

Det har blivit dyrt att vara svensk – och det beror inte bara på kriget och pandemin. Sedan 2014 har Socialdemokraterna höjt 46 skatter. Dessutom har de rödgröna avvecklat fyra kärnkraftsreaktorer, vilket har lett till skenande elpriser. 

Lägger man ihop skattehöjningarna med prishöjningarna på bränsle och på el, så landar notan på 28 000 kronor per år för en vanlig tvåbarnsfamilj. Det är mycket pengar i tuffa tider – en hel månadslön för många. Om de rödgröna får bilda regering efter valet väntar en ny skattechock. Socialdemokraterna har ofinansierade vallöften på 139 miljarder kronor och har visat ett närmast obefintligt intresse att prioritera på utgiftssidan. Vidare har de flaggat för att en ny skatt kommer krävas för att finansiera försvaret.

Socialdemokraterna är dessutom beroende av Miljöpartiet och Vänsterpartiet som båda vill se en återinförd fastighetsskatt. För en vanlig villa i t.ex. Kalmar skulle fastighetsskatten landa på drygt 20.000 kronor per år. Då kommer människor bokstavligt talat tvingas lämna hus och hem. Magdalena Andersson kan inte lova att fastighetsskatten inte återinförs – men det kan Moderaterna.

Det kommer bli tuffa tider och då krävs en ansvarsfull ekonomisk politik. Vi vet vad som krävs: Hålla i överskottsmålet. Prioritera och fokusera. Rätta till saker som har blivit allvarligt fel – politiken får inte aktivt försämra folks ekonomi.

Vid ett maktskifte kommer vi att göra följande:

● Sänka skatten på arbete så att din ansträngning lönar sig bättre

● Sänka skatten för alla Sveriges pensionärer

● Sänka priset på bensin och diesel så att du klarar din vardagsekonomi

● Sänka skatten på investeringssparkonton (ISK)

● Stoppa återinförandet av fastighetsskatten och sänkta ränteavdrag

● Införa ett skattehöjarstopp som innebär att de samlade skatterna inte höjs under den kommande mandatperioden

● Skydda hushållen mot vinterns elräkningar genom ett högkostnadsskydd och skapa förutsättningar för ny kärnkraft för att reparera Sveriges energisystem på lång sikt

Medan den socialdemokratiska regeringen bara tar, vill vi ge tillbaka. Med lägre skatt på låga inkomster och rimligare bränslepriser får hushållen tillbaka 24 000 kronor per år. Det behövs nu. Och det är inte mer än rätt – för det var faktiskt skattebetalarnas pengar från början.

Att gå in i lågkonjunktur med hög inflation och stigande räntor kommer ställa enorma krav på nästa regering – på politiskt fokus och på ekonomiska prioriteringar. De som arbetar behöver bli fler, istället för att de som redan arbetar ska betala mer. Nu behövs en ny regering som återupprättar arbetslinjen, som vågar prioritera statens kärnuppgifter – och som ger medborgarna valuta för skattepengarna.

Ulf Kristersson (M)
Partiledare 

Marie Nicholson (M)
Riksdagskandidat

Ta ställning och dela artikeln