12 januari, 2024

Regeringen skär inte i folkbildningen

Replik i debatt om folkbildning, tidigare inlägg 2 januari.

Centerpartiet envisas med att försöka sätta en felaktig bild om att regeringen skulle skära ned i folkbildningen.

Detta är möjligtvis för att deras egna Studieförbundet Vuxenskolan inte längre får lika mycket pengar att lägga på kurser som knyppling, karamellkokeri eller kroki (alla kurser som erbjuds av Vuxenskolan Kalmar län) eller annat som vanligt folk betalar ur egen ficka – det kallas hobby. Kurser som däremot bedöms leda till jobb eller sysselsättning prioriteras och får stöd.

Åter till folkbildningen: regeringen skär inte ned på anslagen till folkhögskolorna, tvärtom. 100 miljoner kronor extra riktas i år mot folkhögskolorna och då med fokus på sådana utbildningar som leder till jobb. Att pandemistödet dras in är väl inte så märkligt, pandemin är ju över. De stöd Centerpartiet hänvisar till var ju tillfälliga stöd för att klara verksamheter under pandemin. Och den är ju som sagt över.

Centerpartiet anser att yoga, jägarexamen och akvarellmålning ska betalas med skattemedel. Är det måntro helst också om det sker på deras eget studieförbund Vuxenskolan? Det tycker i vilket fall inte vi Moderater. Vi ser gärna att skattemedel går till utbildningar och då till de som leder till ett arbete.

Vill man dansa linedance, väva eller odla bin (något Vuxenskolan Kalmar län erbjuder) får man hemskt gärna göra det men det ska inte bekostas med skattemedel.

Carl Dahlin (M), regionråd

Robin Hanzl (M), ledamot

Folkhögskolestyrelsen, Region Kalmar län

Ta ställning och dela artikeln