24 december, 2023

Julhälsning från förbundsordförande

Kära moderatvänner! Ännu ett väldigt speciellt år har passerat och snart kan vi alla ta lite välbehövligt ledigt över jul- och nyårshelgerna. Samtidigt kan vi få lite perspektiv på året som gått och summera vårt arbete.

Ingen har lyckats undgå hur ekonomin, såväl i regioner och kommuner, som för vanligt folk, har blivit en stor utmaning. Vi har upplevt en farligt hög inflation, en sjunkande krona och räntor som rusat i höjden. Många har fått minskade marginaler till följd av dyrare banklån, högre matpriser och dyra elräkningar.

Men vi ser också att de senaste veckorna har vinden vänt. Inflationen har börjat vända ner, mycket tack vare vår mycket kompetenta finansminister som inte vidtagit åtgärder som riskerar att öka inflationen. Riksbanken avstod den senaste förväntade räntehöjningen och nu talas det om att vi kommer att se upp till fyra räntesänkningar nästa år. Och kronan ligger nu åter på det värde den hade i början av året. Det känns hoppfullt!

Men vi kan tyvärr inte blåsa faran över. Nu mer än någonsin behövs vår moderata politik för att sans och balans ska råda i kommuner, regioner och i riket. När offentliga sektorn måste spara finns gyllene möjligheter att skala bort onödiga kostnader och satsa på det som faktiskt ger tillväxt och välstånd. Nu kan vi skala bort dyr symbolpolitik och satsa på välfärd, infrastruktur och företagande. Vi har också mycket kvar att göra inom brottsbekämpningen och vi hoppas innerligen att Nato-processen går i mål nästa år. Dessutom visade senaste PISA-mätningen att svenska skolan utvecklats på ett mycket oroväckande sätt sedan pandemin. Det måste vi komma till rätta med mycket skyndsamt.

På hemmaplan finns också stora utmaningar. Under kommande år kommer vi få se hur vi står oss när det gäller tilldelning av anslag till vår infrastruktur. Vi måste också, regionalt och kommunalt, jobba ännu hårdare med att höja utbildningsnivån och kompetensförsörjningen. Vi måste alla dra ett stort lass för att öka våra företags möjlighet att må bra, växa och bli lönsamma. Vi får aldrig glömma att de faktiskt betalar för all vår gemensamma välfärd.

Under kommande år hoppas jag att vi kan hitta ännu fler former för samarbete inom partiet i länet. Vi kommer bland annat att återstarta vårt digitala forum M-ledare. Vi kommer att anordna ett förbundsråd under våren och vi kommer att varva upp kampanjmotorn rejält under våren så att vi alla gör en EU-valskampanj som åter blir samma succé som för fem år sen.

Avslutningsvis vill jag önska er alla en riktigt god jul och ett riktigt gott nytt år!

Malin Sjölander, förbundsordförande

Ta ställning och dela artikeln