8 juni, 2024

Ingen klimatomställning utan tillväxt

EU ska bli klimatneutralt till 2050, ett mål Moderaterna står bakom. Samtidigt ser vi att klimatomställningen måste ske med krav på tillväxt och bibehållen konkurrenskraft gentemot övriga världen.

Det är avgörande för att våra barn och barnbarn ska kunna växa upp i en bättre värld. Därför vill vi att EU-kommissionen tar fram ett tillväxtmål som kompletterar utsläppsmålen till 2040.

Ett tillväxtmål behövs inte bara för att EU inte ska halka efter ekonomiskt. Det är också ett viktigt verktyg för att värna till exempel det svenska skogsbruket som både är en klimathjälte och en tillväxtmotor.

Sverige har visat att det går att öka tillväxten och minska utsläppen. Sedan år 1990 har vi minskat våra utsläpp med 37 procent, medan tillväxten har ökat med 92 procent. Under samma tid har den europeiska ekonomin totalt ökat med 60 procent samtidigt som utsläppen minskat med 25 procent.

EU ska också vara ett föredöme som andra länder vill ta efter i det globala klimatarbetet. Om den gröna omställningen i Europa leder till fattigdom och ökad arbetslöshet kommer inte länder som USA, Kina och Indien att följa efter.

Tyvärr har det börjat höras allt fler rödgröna röster, både i svensk och europeisk politik, som vill begränsa tillväxten. Om dessa röster får styra den gröna omställningen så riskerar Kalmar län och Europa att förvandlas till ett utsläppsfritt fattighus i stället för en vibrerande och växande kontinent som ställer om med bibehållet välstånd.

Tror du som oss, att klimatomställning och tillväxt med bibehållen välfärd går att kombinera? Då ska du rösta på Moderaterna i Europavalet på söndag.

Måns Linge (M), Europavalskandidat från Kalmar län

Malin Sjölander (M), regionråd

Pär-Gustav Johansson (M), regionråd

Ta ställning och dela artikeln