23 augusti, 2022

Debatt: Nu får vi ordning på Sverige

Valet den 11 september står mellan två regeringsalternativ – ett som är överens, och ett som inte är det. På vår sida i politiken samlar vi det alternativ som är överens om hur vi ska lösa Sveriges största samhällsproblem. Vårt mål är att bilda en borgerlig regering och få ordning på Kalmar län och Sverige.

För oss handlar valet den 11 september om Sveriges tre största samhällsproblem som måste lösas: brottsligheten, ekonomin och jobben samt energikrisen och klimatet. Det här är tre samhällsproblem som under Socialdemokraternas åtta år vid makten allvarligt förvärrats och fördjupats:

• Brottsligheten: Sedan 2014 har de dödliga skjutningarna i Sverige tredubblats – idag sker en skjutning om dagen, och en dödlig skjutning i veckan. Kravaller, sprängningar och upplopp. Kriminella gäng och klaner som kontrollerar hela bostadsområden, och som tystar vittnen. Utsattheten för sexualbrott och ungdomsrån har ökat dramatiskt, precis som bedrägerierna mot äldre. Rättspolitiken är ett stort misslyckande. Nästa regering måste göra Sverige tryggt igen.

• Ekonomin och jobben: Socialdemokraterna lovade EU:s lägsta arbetslöshet, men istället fick vi den fjärde högsta arbetslösheten och lägst tillväxt av alla EU-länder. Dessutom har vi fått en urholkad arbetslinje: 700 000 utrikes födda kan inte försörja sig själva, till en kostnad av 132 miljarder kronor per år. Samtidigt pressas hushållen hårt efter att Socialdemokraterna höjt 46 skatter sedan 2014 som gjort det dyrare och svårare för familjer att få ihop sin ekonomi. Och fler skattehöjningar är på gång.

• Energi- och klimatpolitiken: Hushåll och företag får nu betala ett mycket högt pris för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet av politiska skäl har lagt ned fullt fungerade kärnkraftverk. Elräkningarna är rekordhöga och kan fördubblas i höst och vinter, samtidigt som elen till hushåll och företag i södra Sverige för första gången helt kan kopplas bort på grund av elbrist. Tidigare visade Sverige vägen i klimatomställningen, men nu eldar vi 140 000 liter tjockolja i timmen när det är kallt och inte blåser.

För att lösa problemen och vända utvecklingen krävs en ny regering. Här finns det två olika regeringsalternativ – ett som är överens i de viktiga sakfrågorna, och ett som inte är det. På vår sida i politiken, med KD, L och SD, är vi överens om de viktigaste sakfrågorna för att lösa Sveriges stora problem.

Vi är överens om att det krävs hårdare straff och avskaffad mängdrabatt för att komma åt gängkriminella och serievåldtäktsmän. Om att det krävs en stramare invandring för att klara integrationen. Vi är överens om att det måste löna sig att arbeta. Om ett skattehöjarstopp för att värna hushållens ekonomi – dit hör att fastighetsskatten absolut inte ska återinföras. Och vi är överens om att Sverige måste bygga ny kärnkraft för billigare och grönare el. Vi har reformerna, och är startklara.

På den andra sidan i politiken finns varken insikt om problemens allvar eller hur de ska lösas. För vad blir egentligen resultatet när Socialdemokraterna efter valet ska förhandla kärnkraft med Miljöpartiet, fastighetsskatt med Vänsterpartiet och migration med Centerpartiet? Eller när Centerpartiet ska komma överens med Vänsterpartiet om småföretagarnas villkor, och med Miljöpartiet om skogen och landsbygden?

Frågetecknen är många, men svaren få. För oss är det enkelt: Åtta år räcker. Sverige och svenska folket har inte råd med fyra år till av kaos, låsningar och stora eftergifter till Miljöpartiet.

Vi ser ett Sverige där rättsstaten vunnit över våldet. Där arbetslinjen ersatt bidragslinjen. Där ny kärnkraft ger ren, stabil och billig el. Där gröna innovationer, världsledande utbildning, forskning och nya jobb ger Sverige rubriker i omvärlden.

Den 11 september är det upp till väljarna. Tillsammans kan vi få ordning på Kalmar län och Sverige.

Marie Nicholson, Riksdagskandidat #1 för Moderaterna i Kalmar län
Lars Engsund, Riksdagskandidat #2 för Moderaterna i Kalmar län
Emil Jörgensen, Riksdagskandidat #3 för Moderaterna i Kalmar län
Gunnar Strömmer, Partisekreterare Moderaterna

Ta ställning och dela artikeln