20 augusti, 2022

M-svaret till Hallengren: ”Skriver ingenstans om att privatisera sjukhusen”

Angelica Katsanidou tar hjälp av Lena Hallengren för att ställa en öppen fråga till oss moderater i Region Kalmar län om vi har några planer på att privatisera något av länets tre sjukhus. Det enkla och snabba svaret på den frågan är – nej. Vi moderater går till val på ett väl förankrat handlingsprogram där vi ingenstans skriver om att privatisera sjukhusen. 

Att privata sjukhus omnämns i det nationella partiprogrammet är en helt annan sak. Det handlar i första hand om specialiserade sjukhus som exempelvis S.t Göran i Stockholm som har både korta väntetider och bra vård inom sitt område. Några sådana sjukhus finns inte i Kalmar län.

Dock ska vi vara glada att de privata sjukhusen finns, då vi regioner ofta tar hjälp av dem för att korta våra långa köer. Allt för patienternas bästa.

Vad vi däremot blir bekymrade över är att Hallengren och Katsanidou väljer att fokusera på ett icke existerande vallöfte, samtidigt som vi har en historiskt stor personalbrist inom regionen och nu tvingas Socialdemokraterna stänga vårdplatser (tex hela palliativa avdelningen i Västervik från nästa vecka) och väljer att inte återöppna sommarstängda vårdplatser till hösten. Vi har också långa köer inom flera områden, där vi länge påtalat att såväl fler vårdval som upphandlingar behövs.

Socialdemokraterna säger nej till fler vårdval och upphandlar så lite som möjligt, enbart baserat på politisk prestige. Som vi ser det är den enda godtagbara privatiseringen av vården den som avser hyrbemanning, där samma Socialdemokrater spenderar en kvarts miljard årligen på privat sjukvård.

Däremot är vår motfråga: När S har baserat hela sin valkampanj på att privata aktörer i välfärden ska bort, hur kan man då fortsätta att ha privata aktörer som tex hälsocentralerna? När kommer dessa att avvecklas enligt de två skribenterna?

Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen, gruppledare Moderata regiongruppen
Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande regionala utvecklingsnämnden, vice gruppledare 

Ta ställning och dela artikeln