21 juli, 2022

Den som jobbat ska få mer i pension

Idag skriver Jesper Skalberg Karlsson och Gunnar Strömmer (M) i Gotlands Allehanda om Moderaternas pensionspolitik. Du kan läsa artikeln här:

I grunden handlar höjd pension om respekt för alla de som varit med och byggt vårt land, skriver företrädare för Socialdemokraterna i en artikel som hävdar att Moderaterna motsätter sig höjda pensioner. Inget kunde vara mer skrämselpropaganda inför det stundande valet, eftersom det med Socialdemokraternas förslag lönar sig mindre att arbeta. I verkligheten är det Moderaternas pensionsförslag som säkrar att ett helt arbetsliv faktiskt lönar sig, och att alla de som byggt Sverige starkt får lön för mödan.

Det finns goda skäl att stärka ekonomin för landets pensionärer. Moderaterna har tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lagt fram ett förslag som innebär den största förstärkningen av pensionärernas ekonomi sedan det nuvarande pensionssystemet infördes.

Förslagen innebär 1000 kronor mer i månaden för en ensamstående garantipensionär med bostadstillägg och 400 kronor i månaden för en genomsnittlig pensionär. Att sänka skatten för alla pensionärer värnar arbetslinjen. Egentligen är det en självklarhet: vi ska ha ett pensionssystem som innebär en grundtrygghet för landets alla äldre, men givetvis bör det märkas i pensionskuvertet om du har arbetat ett helt yrkesliv jämfört med om man inte har jobbat alls.

De sämst ställda pensionärerna får lika mycket med vårt pensionsförslag som med förslaget från vänstersidan. Den stora skillnaden är att vårt förslag även stärker ekonomin för pensionärerna som har jobbat ett helt yrkesliv. Det är både rätt och rättvist. Det är häpnadsväckande att Centerpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna inte tycker att det ska löna sig att ha arbetat.

Vi får aldrig glömma att det enskilt viktigaste för att stärka pensionerna på sikt är att fler jobbar. Därför är det viktigt också för pensionerna att fler går från bidragsberoende till egen försörjning. Att ha en regering som lovar EU:s lägsta arbetslöshet men som istället levererar nära nog EU:s högsta arbetslöshet är kostsamt för Sveriges pensionärer.

Den som har jobbat och varit med och byggt Sverige starkt ska känna att det lönar sig och att pensionen räcker till. Det är Moderaternas löfte till Sveriges pensionärer om vi får förtroendet att bilda regering efter höstens val.

Jesper Skalberg Karlsson (M)
Riksdagskandidat

Gunnar Strömmer (M)
Partisekreterare

Ta ställning och dela artikeln