24 mars, 2022

Fler frågar sig: har vi råd att bo kvar?

Nu märker allt fler gotlänningar att pengarna i plånboken inte räcker lika långt som tidigare. Om detta skriver Jesper Skalberg Karlsson i dagens GA:

Sverige hade allvarliga problem redan före coronapandemin. Vid sidan av en allt grövre brottslighet såg vi hur arbetslösheten bet sig fast på höga nivåer och den ekonomiska tillväxten var bland de lägsta i EU. Men istället för att möta problemen med effektiva åtgärder har regeringen gång på gång valt att höja skatten, till låg nytta för skattebetalarna. Nu märker allt fler gotlänningar att pengarna i plånboken inte räcker lika långt som tidigare.

Till ingen nytta har regeringen infört en särskild skatt på dammsugare, kylskåp och annan elektronik. De har infört skatt på plastpåsar, så att de nu kostar sju kronor i matbutiken. De har infört flygskatt och avfallsförbränningsskatt. De vill införa kilometerskatt och ny skatt på kläder och skor. Familjer som är beroende av bilen har straffats med överindexering på bensin och diesel – och fordonsbeskattningen har skjutit i höjden på fordon som krävs för att bo och verka utanför stan.

De nya skatterna jäklas med gotlänningars vardag. Det blir dyrare att leva och särskilt drabbas barnfamiljer där båda föräldrarna jobbar. När dieseln kostar 28 kronor och elpriserna slagit rekord under vintern är det extra jobbigt att tänka på att Socialdemokraterna fortfarande har sitt förslag om ny fastighetsskatt i byrålådan, redo att införas efter valet. En återinförd fastighetsskatt skulle innebära en skattehöjning på 20 000 kronor per år för en genomsnittlig villa på Gotland.

Allt fler ställer sig nu frågan om man har råd att bo kvar.

Jesper Skalberg Karlsson


Allt fler ställer sig nu frågan om man har råd att bo kvar där man valt att bo. Med all rätt; pengarna i plånboken räcker till allt mindre, samtidigt som Socialdemokraterna lanserar idén om en särskild ”beredskapsskatt” för att finansiera större satsningar på försvaret. Varför säger regeringen att det krävs nya skatter för att finansiera försvaret, medan det alltid finns pengar till att höja bistånd med oklar nytta? Det går inte ihop.

Moderaterna vill få ordning på Sverige. Vi kan inte fortsätta ha en regering som inför olika bidrag för att man ska ha råd att betala de höga skatterna. Därför lägger vi skarpa förslag som kan sänka drivmedelspriset med fem kronor per liter vid pump, säger nej till den röda skattechocken som drabbar vanligt folk och föreslår ny kärnkraft som minskar elräkningen.

En regerings uppgift är att lösa de stora samhällsproblemen. Men Sverige har en regering som låter identitets- och symbolpolitik göra livet surt för vanligt folk. Det måste vara slut på det. Det behövs en regering som tar sitt uppdrag på allvar och får ordning på Sverige.

Jesper Skalberg Karlsson (M)
Riksdagskandidat

Ta ställning och dela artikeln