7 april, 2022

Carlberg: Biogas nu en del av historien

Idag skriver Niklas Carlberg (M) i Gotlands Allehanda. Du kan läsa artikeln här:

I Gotlands Tidningar den 22 mars står det att Region Gotlands biogasstrategi inte längre går att följa. Det är bra att man kommit till den insikten till slut. För även om biogas har vissa fördelar, till exempel att den kan produceras lokalt, så finns också stora problem.

Det första och största problemet med biogas på Gotland har varit att målsättningarna varit höga, men det praktiska genomförandet inte följt med. Till exempel vet vi att Region Gotland köpt mängder biogas, faktiskt så mycket att man fått betala för gas man inte lyckats använda. Det är slöseri med skattebetalarnas pengar.

Ett annat problem är att infrastrukturen inte hängt med. Om man kör en hemtjänstbil på Storsudret eller i Ljugarn så är det inte enkelt eller effektivt att tanka gas i Alva. Det blir omvägar och längre transportsträckor som äter upp klimatnyttan.

Men det största problemet är såklart att fordonstillverkarna gått vidare. Det finns i princip ingen fordonstillverkare som idag utvecklar nya biogasbilar. Istället har man börjat tillverka elbilar och vätgasbilar, något kunderna också efterfrågar. Därför är det bra att biogasstrategin lämnas, till förmån för krav på fossilfria drivmedel. Det är en bättre väg framåt för klimatet och skattebetalarnas pengar.

Niklas Carlberg (M)
Moderaterna

Ta ställning och dela artikeln