Mariette Nicander om halvvägs i mandatperioden

17 oktober, 2024

Halvvägs in i mandatperioden i Tekniska nämnden


Halvvägs genom mandatperioden – och mycket har hänt i tekniska nämnden. Här kommer ett axplock av några av några av de viktiga frågorna vi genomfört.


🌱 Tekniska nämnden har satsat stort på klimat och miljö!  Vi har infört ny prissättningsmodell för hållbara investeringar, bytt ut diesel till HVO100 och satsat på laddinfrastruktur och solceller. Tillsammans minskar vi Gotlands koldioxidavtryck!  

💧 Vatten är livsviktigt!  Vi har därför tagit beslut om Visbys framtida vattenförsörjning, och förhandlingar pågår med företag som Nordkalk och Heidelberg om att använda vatten i kalkbrott för vattenleveranser. Dessutom har teknikförvaltningen haft flertal informationskampanjer, t ex. uppmuntrat till morgondopp vid Kallis genom att låna ut handdukar, saltvattentvål, schampo och balsam.

Lek och boende för alla åldrar: Tekniska nämnden har byggt nya boenden som ett LSS-boende på Terra Nova (lagen om särskilt stöd) och ett särskilt boende för äldre i Klintehamn. För de allra minsta har vi byggt en ny lekplats i Roma, renoverat en annan lekplats i Tallunden och invigt nya Alléskolan – en helt ny skolbyggnad som ger bättre undervisningsmöjligheter för lärare som elever!

♻️ Vi gör nu återvinning enklare!  Region Gotland har tagit över ansvaret för förpackningsinsamlingen, och nästa steg bir att införa fastighetsnära insamling för att underlätta återvinning för gotlänningar. Dessutom är våra återvinningsstationer öppna dygnet runt, vilket gör det för det enklare och mer tillgängligt att återvinna. 

Hälsa och gemenskap: Att röra på sig är en av de bästa investeringarna vi kan göra för vår hälsa – oavsett ålder! Därför satsat vi på fler ställen där gotlänningarna kan vara aktiva. Ett nytt badhus ska byggas i Visby, en idrottshall i Roma är på gång och förbättringar har i Hemse ishall har genomförts. Sen får vi inte glömma de lekplatserna runtom på Gotland som förnyats och förbättrats!

Det händer som sagt mycket inom Tekniska nämnden och vi fortsätter jobba med Gotland i fokus.

Mariette Nicander, Ordförande Tekniska nämnden

Ta ställning och dela artikeln