9 maj, 2022

NATO-diskussionen måste få ett slutdatum

-NATO-diskussionen måste få ett slutdatum

Socialdemokraternas interna diskussioner om ett svenskt Nato-medlemskap måste komma till ett slut så att vi kan påbörja en Nato-ansökan samtidigt som Finland.

Sverige har gett ett tydligt stöd till Ukraina och insett det osäkra säkerhetsläge vi befinner oss i. Vårt grannland Finland har dock förstått detta snabbare än oss och agerat i frågan genom att påbörja sin Nato-ansökansprocess i riksdagen. Nu måste Socialdemokraterna öka takten så att vi kan göra samma sak i Sverige.

Socialdemokraterna i Blekinge var först ut med att ha sina interna överläggningar i frågan efter det att statsministern öppnat upp för en diskussion. Gott så men nu måste vi öka takten ytterligare för att gå i takt med Finland.

Nato håller sitt nästa toppmöte i Madrid i juni, då måste den svenska processen vara färdig annars står vi ensamma i ett mycket osäkert säkerhetsläge där Ryssland tydligt meddelat att de själva sätter agendan för vad som är frihet och demokrati i världen. Det har inte minst visat sig under den senaste månadernas invasion och brott mot de mänskliga rättigheterna i Ukraina.

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, har sagt att en ansökan om medlemskap kommer att behandlas snabbt och att vi då skulle kunna vara med på toppmötet i Madrid. Skulle Sverige och Finland bli medlemmar av Nato samtidigt så fördjupar vi våra länders samarbete och bildar en tydlig militär och demokratisk gräns mot öst. Det tjänar båda våra länder väl och det är nu viktigt att inte socialdemokraterna står i vägen eller försenar en process för att skapa fred och säkerhet i vår region.

Åsa Coenraads (M); Riksdagsledamot

https://www.facebook.com/asacoenraads

Ta ställning och dela artikeln