Nyhetsartikel
8 nov 2021

Mariestad visar vägen till grön omställning

När Mariestads kommun visar vägen till grön omställning så gör de det genom handling. Delegationen från Mariestads kommun, som är inbjudna till FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow, väljer det klimatneutrala alternativet vätgasbil till och från toppmötet.   

Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad Johan Abrahamsson (M), är inbjuden till FN:s klimatmöte i Glasgow för att berätta om arbetet i Mariestad med att framställa vätgas och om hur den lilla staden har möjligheter att gå före i den gröna omställningen.

- Det som prövas och fungerar i mindre städer kan senare skalas upp i större omfattning, säger Johan Abrahamsson, som på klimattoppmötet kommer att berätta om resan med vätgasbil från Mariestad till Glasgow, som i sig är ett verklighetstest. De kommer också att tala om Mariestads arbete med grön omställning och om hur de producerar vätgas med solpaneler.  

Sträckan Mariestad – Glasgow är cirka 230-40 mil och varje tank har en räckvidd om 50-60 mil. Johan Abrahamsson (M) berättar att de tankar var 45:e mil för att få marginal. Första tankningen gjorde de i Köpenhamn, därefter finns det gott om stationer.

- Sverige är den svaga länken, säger Johan Abrahamsson (M), och tillägger att det behövs en nationell infrastrukturplan för vätgastankning.

En vätgasbil är en elbil utan batteri och det tar 3 minuter att tanka istället för 30 minuter som med elbil. Man skickar in vätgas som omvandlas till elektricitet och vatten och det är endast vattenångor som kommer ut, vilket är helt klimatneutralt.

Projektet startade redan 2012, före parisavtalet, när Mariestad behövde en industriell förnyelse. De ville testa nya produkter och när tillfälle gavs avropade de tankstationer från EU och köpte vätgasbilar. Senare byggde de solpaneler för att själva kunna producera vätgas.

Intresset för Mariestads arbete är stort och de tar emot ett par delegationer i veckan. Internationellt sett är intresset ännu större där de bland andra har haft besök från Australien, Saudiarabien, Japan och Ryssland.

Johan Abrahamsson (M), vill understryka att klimatet inte har tid att vänta därför krävs handling.

- Det krävs kommunpolitiker som visar mod och går före. Att göra power-points är inte effektivt, det är handling som krävs och tillägger att man måste anstränga sig. Man kan inte bara kräva att det stiftas lagar och ställa krav på andra. 

Johan Abrahamsson (M), avslutar med uppmaningen att läsa moderaternas proposition Grön höger och säger att det är omställning på riktigt.