5. Anders G Högmark

Senioransvarig, ersättare
070-609 67 09
anders.g.hogmark@telia.com

Jag är född 1945 med barn och ungdomstid i Bäckefors och Mölnlycke och skolgång i Göteborg. Smålänning blev jag 1963 när jag flyttade till Växjö där jag tog studenten med fortsatta studier till civilekonom under ” de röda revolutionsåren” i Lund.

Politiken fångade mig redan 1962 då jag blev sekreterare i Råda MUF i Mölnlycke. 1963 blev jag vald till ordförande i Växjö Konservativ Skolungdom, och senare distriktsordförande i Kronobergs län. 1983 valdes jag till förbundsordförande, ett uppdrag som jag kom att inneha en längre tid.

1970 valdes jag in i Kronobergs läns landsting där jag satt i 18 år och 1979 valdes jag in i Sveriges riksdag dit jag under 27 år pendlade från Växjö. Under slutet av min tid i riksdagen var jag ledamot av Europarådet.

I riksdagen arbetade jag med frågor inom arbetsmarknads-, justitie-, trafik-, miljö- och jordbruksutskottet. Jag var också ordförande för riksdagens revisorer. Dessutom har jag deltagit i ett stort antal av Statens offentliga utredningar, (SOU).

2008 gick flytten till mina somrars Bohuslän och Tjörn där vi nu bor i vårt gamla hus. Även här har politiken slagit klorna i mig där jag har uppdrag som kommunfullmäktiges ordförande och även som ersättare i regionfullmäktige. Med mitt uppdrag i regionen följer ett antal andra uppdrag i region, kommun och Göteborgsregionen (GR).

På äldre dagar har jag blivit vice ordförande för Moderata seniorer i Västra Götaland. Politisk allätare med andra ord där hållbarhetsfrågor i vidaste mening samt Europafrågor ligger mig särskilt varmt om hjärtat.

Jag är gift, har två barn och fyra barnbarn som nu är den femte generationen som trampar marken och stenarna på vårt ställe på Tjörn. Och det är lite häftigt tycker jag!