Foto: Dennis Alvdén

4. Inger René

Senioransvarig, ledamot
072-522 69 35
inger.m.rene@gmail.com

Jag föddes i Stockholm och har vuxit upp söder om Söder, på Lovön och på Ingarö. Efter studenten studerade jag till hushållslärare i Uppsala, träffade en göteborgare, flyttade till Sävedalen och fick tre barn. Politik fanns inte i mitt liv.

Något hände när vårt äldsta barn gick på lågstadiet som fick mig att gå med i organisationen Hem och Skola. Snart märkte jag att mina frågor inte hörde hemma där. Mina frågor hörde hemma i politiken. Jag skaffade de olika partiernas program för att välja parti. Moderaterna hade mest av det som var rätt och riktigt för mig, så jag blev medlem.

Senare läste jag bland annat sociologi och de studierna hjälpte mig än mer att förstå att jag hörde hemma hos Moderaterna. Det var under 68-våren och ungdomsrevolutionen och jag tror att jag var oense med alla våra föreläsare.

Under 70-talet var jag kommunalpolitiker i Partille och lärarutbildare. Jobbet blev tyngre och politiken mer omfattande. Jag valde väg, kandiderade till riksdagen och i slutet av 80-talet kom jag in och började i Konstitutionsutskottet. Efter tio år valdes jag till ordförande i Lagutskottet. Andra uppdrag som jag har haft är bland andra ordförande för Mänskliga Rättighetskommittén, ordförande i Interparlamentariska unionen (IPU), samt ordförande i Signalspaningskommittén. Under alla år har jag suttit i olika utredningar.

Jag har suttit i Moderatkvinnornas styrelse, arbetat med Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) och arbetat med bistånd. Nu är jag ordförande i kommunfullmäktige i Partille, ordförande för Moderata seniorer i Västra Götaland, styrelseledamot i Moderata Seniorer nationellt och i Sällskapet Moderata Kvinnors Historia (MKH).

Frågor som har engagerat mig är bland andra arbete emot hedersmordsproblematiken, barnpornografi och hemlöshet. Likaså människor i utsatthet, såväl i Sverige som i världen. En annan viktig fråga för mig är att kunna svenska. Frågan om att kunna svenska för att få svenskt medborgarskap motionerade jag om i flera år. Sista gången var år 2010 innan jag slutade mitt uppdrag i riksdagen.