Foto: Alexander Torin Pressbilder

Pål Jonson

Riksdagsledamot , Europapolitisk talesperson, Adjungerad förbundsstyrelsen
08-7865802
pal.jonson@riksdagen.se
Jag är gift och har två barn och bor på Grinsbols Gård ett par mil utanför Arvika. 

Jag har varit riksdagsledamot sedan 2016 och i juni 2019 utnämndes jag till Moderaternas Europapolitiska talesperson. Vid sidan av att vara 2:e vice ordförande i EU-nämnden är jag även verksam i försvarsutskottet och Nordiska rådet. Jag är även ledamot i kommunfullmäktige i Arvika. 

De frågor som ligger mig varmast om hjärtat är Europapolitiken samt säkerhets- och försvarspolitiken. Jag är en varm anhängare av ett starkare EU på den internationella arenan men tror också att världen blir bättre genom ett effektivt transatlantiskt samarbete. För att Sverige ska kunna spela sin fullvärdiga roll i dessa sammanhang behöver vi både ett starkare försvar och bli medlem av NATO. Men även infrastruktur- och gränshindersfrågor framförallt kopplat till Norge samt landsbygdsfrågor är viktiga utvecklingsfrågor för Värmland som också fyller min tid i riksdagen.

 

Tidigare har jag arbetat vid Försvarets forskningsinstitut (FOI), som politiskt sakkunnig på Försvarsdepartementet och som kanslichef för Moderaterna i Europaparlamentet. Jag har också varit förbundsordförande för Moderaterna i Värmland. Under det senaste tre åren innan jag kom in riksdagen arbetade jag inom näringslivet.

 

Jag har en examen i internationell politik från ett amerikanskt universitet och skrev min doktorsavhandling om europeisk säkerhetspolitik vid Department of War Studies King’s College.

 

Det som ytterst driver mitt politiska engagemang är en förhoppning om att kunna vara med och bidra till ett starkare och mer välmående Värmland.

 

Kontakta mig gärna om jag kan vara behjälplig på något sätt eller du vill veta mer om mitt arbete.