Nyhetsartikel
24 okt 2016

Sveriges karta ska inte ritas om från Stockholm

Anna Kinberg Batra kritiserar regeringen för att ha för bråttom i regionfrågan. Moderaterna är skeptiska till att man ska rita om Sveriges karta från Stockholm utan brett lokalt stöd. Det viktigaste måste i stället vara att välfärden och vardagen fungerar så bra som möjligt oavsett var i landet man bor.

I dag inleds blocköverskridande samtal om regionfrågan. I en intervju med Ekot framhåller Anna Kinberg Batra att Sverige inte bör införa en ny regionreform utan att ha brett stöd på lokalnivå och på riksnivå. Lösningar ska inte tvingas på uppifrån.

Vi är skeptiska till att man ska rita om Sveriges karta från Stockholm utan att veta om det har brett folkligt stöd. Det är hos berörda människor i de berörda regionerna som man måste ha brett stöd om en sådan här reform ska fungera. Lösningar ska inte tvingas på uppifrån, säger Anna Kinberg Batra.

Regeringen måste förklara varför det är så bråttom att tvinga fram en regionreform över huvudet på berörda invånare. Det viktigt måste i stället vara kvaliteten i välfärden, att vården fungerar och ges i tid – det tror jag att det är fler berörda invånare som bryr sig om. Det är därför vi moderater lägger kraft på just ordning och reda i välfärden. Men att tvinga fram en regionreform gör till exempel inte vårdköerna kortare, avslutar Kinberg Batra.

Läs mer och lyssna på inslaget här.