Nyhetsartikel
1 mar 2019

Sverige ska inte hjälpa IS-terrorister att återvända

Svenskar som anslutit sig till IS, och nu sitter fängslade i Syrien och Irak, vädjar nu till den svenska regeringen, att de ska hjälpa de och deras familjer att komma tillbaka till Sverige. Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell är tydlig med att Sverige inte tänker hjälpa svenskar som anslutit sig till en vedervärdig terrorsekt att återvända hem. Om det, och hur Sverige ska hantera IS-återvändare, pratar Johan Forssell om i dagens avsnitt av Medborgarens podcast.

300 svenskar har sedan 2012 åkt ned till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, framförallt till IS - islamiska staten. Hälften av dessa har återvänt till Sverige och Säkerhetspolisen bedömer att cirka 100 svenskar fortfarande befinner sig i konfliktzonen.

Nu vädjar svenskar som anslutit sig till IS, till den svenska regeringen, att de ska bistå med att hjälpa de att återvända till sina familjer. I SVT Agenda kunde vi se en man som anslutit sig till IS och vill att Sverige ska hjälpa honom, hans fru och sina småbarn att återvända till Sverige. Hur ska Sverige hantera de svenskar som anslutit sig till IS och vill komma tillbaka till Sverige? Ska barnen till IS-återvändare tillåtas leva med sina föräldrar i Sverige? De frågorna besvarar Johan Forsell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, i veckans avsnitt av Medborgarens podcast.

 

Om podcasten:

Podcasten kommer att publiceras varje vecka på Medborgaren.se. Syftet med podcasten är att erbjuda ett format för längre samtal om Moderaternas politik – vilket sällan ryms i de traditionella medierna. Programledare är Erik Blom, kommunikatör på Moderaternas riksorganisation, och ansvarig utgivare är Per Rosencrantz, strategichef.

Podden hittar du på iTunes.

Du kan även lyssna via Podomatic, samt Spotify.