Ewa Thalén Finné

Första vice talman
Presskontakt Pressjour
pressjour(at)moderaterna.se
0736-828000 (ej sms)
Jag är första vice talman för Moderaterna. Jag är även andre vice gruppledare för den moderata riksdagsgruppen. Utöver detta är jag bl.a. Ordförande i Riksdagens Scout nätverk och ordförande i Stiftelsen Fistulasjukhuset.

Under tidigare mandatperioder har jag bl.a. suttit i justitieutskottet, bostadsutskottet, arbetsmarknadsutskottet och EU-nämnden. Min yrkesmässiga bakgrund är som ekonom. Genom att ha arbetat i flera mindre företag har jag en god inblick i vad det innebär att driva små företag. Det finns ett antal utmaningar som småföretagare brottas med på daglig basis. Mitt mål är att genom politiken förenkla, sänka trösklar och driva på den anda av företagsamhet vi har i Sverige och inte minst i Skåne.

Jag tror på ett samhälle där människor kan förverkliga sina drömmar. Ett jämställt samhälle där alla bemöts utifrån den individ de är - inte det kön, den sexuella läggning eller den bakgrund de har. Samhället jag tror på innebär att människor är trygga, att det är lönsamt att arbeta och att vara företagare. Där får ungdomar en ordentlig utbildning och grund att stå på samtidigt som valfriheten ger alla ökade möjligheter att forma sitt eget liv. Det är dessutom ett samhälle där det ideella engagemanget får ta plats.

Bostadspolitiken är en av våra viktigaste framtidsfrågor och här kan vi politiker göra mer. Unga måste kunna få sin första bostad och nyanlända en möjlighet att integrera sig i det svenska samhället. Vi behöver därför fortsatta reformer för fler bostäder och ett bättre nyttjande av redan existerande bostäder. Så värnar vi tillväxten och att fler kan flytta dit jobben finns. Ett kraftigt ökat byggande förutsätter också att vi bygger smart och att människor har ekonomiska möjligheter att bo i de nya bostäderna.

I nästan trettio år har jag bott i Staffanstorp, Skåne, dit jag flyttade med min man från Stockholm. Det är i Staffanstorp som våra två barn har vuxit upp. Sedan sommaren 2015 bor jag utanför Mariefred. Mitt politiska intresse går många år tillbaka i tiden. Redan 1983 engagerade jag mig i lokalpolitiken och sedan 1998 har jag varit ledamot i riksdagen.

Intressen: Läsa, resa, safari i södra Afrika och skidåkning

Gör mig glad: umgås med familj och vänner, god mat och dryck

Förebild: Min mormor

Politisk fråga jag brinner för:Individers valfrihet