Nyhetsartikel
10 maj 2017

Östgötaberättelser – Lars Ahlm

Östergötland värt att upptäcka!

Oavsett om du bor i, bara passerar eller besöker Östergötland så finns det många fantastiska platser och upplevelser att upptäcka här. Turistattraktionerna är åtskilliga.
Kolmårdens djurpark, Göta kanal, Linköpings hockeyklubb, Vadstena slott, Reijmyre glasbruk, Bråvallafestivalen, Flygvapenmuseum, Harstena, IFK Norrköping och glassrestaurangen Smultronstället – bara för att nämna några.

Östergötland är fyllt av diverse olika platser och upplevelser väl värda att upptäcka. Alla dessa turist- och besöksmål utgör en mycket viktig näring för hela vårt län. De är alla en del av besöksnäringen, eller besöksindustrin som den numera brukar omnämnas som.

Många har besökt flera av dessa Östgötska pärlor och fått med sig positiva upplevelser i bagaget. Förhoppningsvis leder detta till mer nyfikenhet att ta del av utbudet samt att man blir något av en ambassadör för Östergötland när man träffar släkt, vänner och affärsbekanta. Dessa i sin tur lockas säkert av att också ta del av vårt stora utbud.

Många är de som idag får sin försörjning genom denna besöksindustri och många fler har säkerligen haft sina första feriejobb på någon av alla dessa sevärdheter. En besöksindustri som genererar ökade skatteintäkter.

Besöksnäringen och dess destinationsutveckling har kommit för att stanna. Detta till skillnad från varor som kan produceras i vilken fabriksanläggning nästan varsomhelst. Upplevelsen på just platsen inom denna nya växande besöksindustri går nämligen inte att flytta hursomhelst. Detta är en näring som växer kraftigt och en bransch där jobben aldrig riskerar att flytta utomlands. Kort och gott en viktig framtidsnäring.

Åtskilliga är besökarna varje år på våra besöksmål som drivs av entreprenörer, företagare och alla dess anställda. Den direkta omsättningen är stor och den indirekta än större. Alla våra Östgötska besöksmål blir något av katalysatorer som får människor att bestämma sig för att besöka en viss ort, en viss region eller till och med ett visst land. Går det bra för våra besöksmål får det positiva följdverkningar även för hotell, restauranger och alla andra som har något att vinna på en stark turism. Att påstå att vår Östgötska besöksindustri är viktig för svensk turism – och därmed svensk ekonomi – är ingen överdrift. Det är ett faktum.

Vi måste fortsätta att stötta och underlätta för en positiv utveckling av denna besöksindustri i Östergötland. Mycket positivt har gjorts men mycket kvarstår att förädla. Inte minst inom infrastrukturen där satsningar på att utveckla effektiva trafiksystem – väg, järnväg, flyg – är en förutsättning för turism och resande. Låt oss Moderater gå i täten för detta, för en näring som blir allt mer betydelsefull för Östergötland.

Östergötlands besöksnäring utvecklas positivt men vår potential är egentligen mycket större. Därför är det rimligt att sätta betydligt högre mål. Och vi Moderater kan själva påverka möjligheterna att nå dit vi vill. Varför inte sätta skyhöga mål, men börja i det lilla och vardagen, med en Östgötaresa i sommar till något av våra fantastiska besöksmål.

Lars Ahlm
2e vice ordförande Moderaterna i Östergötland

Lars Ahlm
1e vice länsförbundsordförande

Bor i Skärblacka i Norrköpings kommun sedan drygt 20 år. Passerat 50-årsstrecket. Kommer ursprungligen från Mörbylånga på Öland.

Mer om Lars