Nyhetsartikel
3 okt 2017

Nya ledande företrädare för Moderaterna

I dag presenterade moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, nya ledande företrädare för partiet.

Partiets andre vice ordförande Elisabeth Svantesson blir ny ekonomisk politisk talesperson. Elisabeth Svantesson har en magisterexamen i nationalekonomi vid Uppsala universitet och en licentiatexamen vid Örebro universitet. Hon har suttit i riksdagen sedan 2006 och var arbetsmarknadsminister i förra Alliansregeringen.

- Jag ser fram emot att ta ansvar för den ekonomiska politiken i Moderaterna och fortsätta arbeta tillsammans med Ulf Kristersson för en ny Alliansregering. En ansvarsfull ekonomisk politik är en förutsättning för att Sverige ska vara ett tryggt och rättvist land att leva i. Vi moderater ska föra en politik för de som arbetar, vill arbeta och har arbetat. Närmast ser jag fram emot att inom kort presentera moderaternas budget som jag också har arbetat med på sistone, säger Elisabeth Svantesson.

Jessica Polfjärd som fram tills i dag varit gruppledare i riksdagen, blir ny arbetsmarknadspolitisk talesperson. Hon kom in i riksdagen 2006 och har tjänstgjort i flera olika utskott. Jessica var under förra mandatperiodens sista år ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

- Jag är mycket glad över att få vara en del av Ulfs nya lag. Hur fler ska få sitt första jobb och den stora integrationsutmaningen är frågor som Sverige måste lösa. Jag ser fram emot att få vara bärare av den moderata politiken på dessa två områden, säger Jessica Polfjärd.

Sveriges förste vice talman, Tobias Billström, tar över som gruppledare i riksdagen. Han kommer närmast dessförinnan från rollen som migrationsminister, en post som han hade under alliansregeringens samtliga åtta år. Han var tjänstgörande riksdagsledamot under åren 2002-2006 och har tidigare varit vice ordförande i EPP.

- Jag tycker att det är mycket hedrande att få bli ny gruppledare för Moderaterna i riksdagen. Den grupp som jag nu kommer att leda består av både kompetenta och ytterligt engagerade personer. Vi skall tillsammans se till att utmana regeringen och bygga en bra politik inför nästa mandatperiod tillsammans med våra kollegor i Alliansen, säger Tobias Billström.

Gunnar Strömmer blir ny partisekreterare. Han är idag ledamot i Moderaternas partistyrelse och i det civila verksam som advokat. Gunnar Strömmer grundade Centrum för rättvisa 2002, en organisation som för enskildas räkning driver rättsfall inom exempelvis områden som rör likabehandling, äganderätt och rättssäkerhet. Han kommer närmast från advokatbyrån Gernandt & Danielsson. Gunnar var också förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet 1998-2000.

- Jag är väldigt glad för förtroendet. Moderaterna har en unik roll i svensk politik. Nu är det vår uppgift vinna människors stöd för moderata värderingar och förslag. Och att se till att Sverige får en ny Alliansregering efter nästa val, säger Gunnar Strömmer.

Anders Edholm återgår till rollen som biträdande partisekreterare och blir organisationschef. Edholm kom till Moderaterna från en roll på Svenskt Näringsliv. Han har lång erfarenhet av ledande positioner inom näringslivet och politisk verksamhet. Tidigare har han bland annat varit kommunikationsdirektör på Electrolux.

- När man arbetar för Moderaterna får man vara beredd att hugga i där det behövs. Det ska bli ett nöje att fortsätta arbeta tillsammans med Ulf, Elisabeth, Jessica, Tobias, och inte minst med Gunnar Strömmer. Tillsammans med alla medarbetare, förtroendevalda och medlemmar ser jag fram emot att fortsätta kämpa för valseger 2018. Vi har mycket arbete att göra, säger Anders Edholm.