Nyhetsartikel
6 maj 2018

Kristersson: Två löften inför valet

En röst på Moderaterna är en röst för en ny regering och en stram migrationspolitik, skriver Ulf Kristersson på Aftonbladets debattsida.

I kväll möts vi partiledare i debatt i SVT, och imorgon möts Stefan Löfven och jag i Expressen-TV. Det är fyra månader kvar till valet och osäkerheten om både Sveriges politiska riktning och framtida regering är stor. Men det är just därför man har val i en demokrati: för att låta väljarna bestämma. Efter valet vet vi var tyngdpunkten ska ligga de kommande fyra åren. Då kan man både avsätta regeringar och bilda nya.

Men några saker måste man faktiskt säga före valet. Och några saker bör man redan nu också lova att göra efter valet.
Inget parti kommer få bestämma allt. Man måste både kunna och vilja kompromissa. Och ska kompromisser bli meningsfulla behöver man vänner i politiken som man inte alltid och i alla frågor delar åsikt med, men som vill gå i samma riktning.

Samtidigt måste man vara trogen sina ideal och värderingar, även när man kompromissar. Att sitta i en regering har inget värde, om man inte kan göra det man tror på. Eller om man tvingas göra sådant man verkligen inte tror på.

I Alliansen delar vi värderingar och har visat att vi kan kompromissa. Det gäller fortfarande. Vi har en samsyn i grundläggande frågor om försvar, säkerhet och rättsväsende. Vi står eniga i synen på ekonomi och skatter, på företagande och entreprenörskap, och på att jobb måste gå före bidrag. Vi värnar kvalitet och valfrihet i välfärden.

Här står Alliansen stark och väl förberedd mot en rödgrön regering som har höjt skatterna med 60 miljarder, höjt utgifterna med 100 miljarder och ändå försummat statens mest grundläggande uppgifter. Det är därför Sverige behöver en ny riktning och en ny regering.

Mitt första löfte till väljarna är därför att en röst på Moderaterna alltid kommer att vara en röst för en ny regering. Den nuvarande regeringen har gjort ett dåligt jobb och borde aldrig ens ha tillträtt.  

Sverige ska inte ha en sådan här mandatperiod till. Vi moderater tänker driva vår politik ända in i kaklet. Samtidigt finns det viktiga frågor där vi måste komma överens över blockgränsen. Det var därför ett välkommet besked som kom i fredags, när Stefan Löfven la om den socialdemokratiska migrationspolitiken. Det är bra för Sverige att det nu växer fram en bred enighet om att vi behöver en långsiktigt hållbar och stramare flyktingpolitik.

Jag ser Socialdemokraternas nya linje som ett positivt svar på Moderaternas tidigare förslag om en blocköverskridande överenskommelse.

Det naturliga vore att Stefan Löfven nu också drar tillbaka det hårt kritiserade förslaget att låta 9 000 ensamkommande utan asylskäl stanna i Sverige. Det skulle vara konsekvent, och det skulle vara en markering att Socialdemokraterna även i handling står upp för att ett nej också ska betyda ett nej.

Att Socialdemokraterna ena veckan lägger lagförslag om ensamkommande tillsammans med Miljöpartiet, och nästa vecka själva presenterar en stramare migrationspolitik, visar hur migrationsfrågan skär genom blocken.

Samtidigt måste något göras. Sverige står inför ett gigantiskt arbete med en integration som inte fungerar. Hundratusentals människor har kommit till vårt land, men de kommer inte in i vårt samhälle. De lever på bidrag i stället för jobb, inte sällan i områden med ett växande utanförskap. Vi behöver en långsiktig, rättssäker och stram flyktingpolitik för att klara integrationen.

Mitt andra löfte är därför att en röst på Moderaterna kommer att vara en röst för en stramare svensk migrationspolitik. Av samma skäl som vi aldrig skulle bilda en regering som inte för en ansvarsfull ekonomisk politik eller en ansvarsfull säkerhetspolitik, så kommer vi inte heller bilda en regering som inte för en ansvarsfull migrationspolitik. Det är inget ultimatum inför regeringsförhandlingar, utan vårt besked om vad man röstar för om man väljer Moderaterna.

Med dessa två moderata löften går jag in i kvällens debatt, men också i den kommande valrörelsen. En röst på Moderaterna är en röst för att byta regering och en röst för en långsiktig, rättssäker och stram migrationspolitik.

Ulf Kristersson, partiledare (M)

Läs artikeln här.