Nyhetsartikel
3 feb 2015

Hökmark: Populisterna förstår inte Greklands verkliga problem

Exemplet Grekland visar en sak väldigt tydligt. När man inte har råd har man inte råd. När det inte finns pengar finns det inga pengar att ge löften för, skriver Gunnar Hökmark i Dagens Samhälle.

Den socialistiska dogmatiken skapar uppenbarligen en blindhet inför verkligheten. I Malin Björks värld, som hon beskriver i sin artikel "Trojkans åtstramning Greklands verkliga tragedi" i DS 27/1, är de åtstramningar, besparingar och reformer som präglat Grekland enbart av ondo och har skett på grund av ond vilja.

Det är en ”åtstramningshets” som är ideologiskt förankrad, tror hon. Därför tror hon att blotta det faktum att Syriza nu säger sig vilja höja lönerna, återställa sjukvården, bidragen, återställa pensionerna, återställa allt som det en gång var är tillräckligt. Tillräckligt för att få Grekland på fötterna, alla i arbete och lönerna precis så höga som man vill att de ska vara.

Det är bara ett problem som Malin Björk och populister världen runt vägrar se. När man inte har råd har man inte råd. När det inte finns pengar finns det inga pengar att ge löften för. När lånen är slut är de slut. Det finns inga pengar. Ingen som vill låna ut. Ingen som vill investera sina pensionsbesparingar hos någon som inte brukar betala tillbaka sina lån. Och hon förklarar vare sig för läsaren, eller för grekerna, vem som ska betala det man inte har råd med och inga pengar till.  

Hade EU inte gått in med garantier hade Grekland varit i fritt fall och en samhällskollaps. Nu har man genomfört reformer, anpassat kostnader och offentliga utgifter så att man har tillväxt, över snittet i EU, och har för första gången på 40 år det som kallas strukturell balans i de offentliga utgifterna, det vill säga mellan utgifter och inkomster, exklusive räntekostnader för de lån man har. 

Läs hela artikeln