Nyhetsartikel
4 sep 2018

VALBAR i moderat perspektiv

Från torsdagens slutdebatt i Valbar jag med mig ett par funderingar. För det första är det kanske inte den som med flest ord försöker bluddra bort svaren som borde styra den här ön. Men, ni väljare är inte dumma. Raka frågor måste få raka svar. Vad vill vi göra för att läkare och sjuksköterskor ska känna sig uppskattade på jobbet? Vi moderater ser att ledarskapet i vården måste ligga närmare varje avdelning, närmare professionen. Vi ser också att 1177 och primärvården måste rustas för att vi ska ge rätt vård på rätt plats. Detta ska utvecklas i dialog med de som jobbar i vården! Så många ord hjälper inte. Det enda som hjälper är handling!

En annan sak som slår mig är att den nuvarande majoriteten är förblindade av kostnaderna. Att ”minska kostnaderna” är ett mantra som gör att inget hänger ihop. Låt mig ge några exempel. För att minska kostnaderna lade man ner fordonsutbildningen på ön. Nu har vi en enorm brist på förare och detta kostar mångfalt mer för samhället än vad utbildningen kostade. För att minska kostnader drogs fruktkorg, kaffe och personalfester in inom sjukvården. Detta kostar oss i missnöje, att inte känna sig uppskattad på jobbet och att i slutänden att många lämna jobbet för annat jobb. Om man inte ser helheter är det lätt att spara på fel saker. De förmår inte att se helheten. Intäkter täcker kostnader, att bara skära i kostnaderna leder oss ingen vart. 

Ytterligare en sak som slog mig - jag fick det påpekat för mig efter debatten - var att moderaterna var det enda parti som förklarade och kvantifierade. Jag var den enda debattören som inte levererade slagord utan förklaringar. Kanske för att jag inte riktigt tror på att bara slagord vinner väljare. Ni väljare vill ha svar på era frågor, ni vill ha svar på hur vi avser att lösa problem. Vi moderater vill ge er de svaren och genomföra moderat politik på Gotland. Vår politik bygger på erfarenheter gjorda på andra ställen, på reformer som testats i andra kommuner. Den bygger på det lag vi presenterar - i Riket och här på Gotland. 

För moderaterna på Gotland är inte bara Jesper Skalberg Karlsson eller jag själv. Moderaterna på Gotland är ett lag bestående av män och kvinnor, jordbrukare, studenter, ingenjörer, lärare, lastbilschaufförer, poliser, pensionärer, företagare, jurister, läkare, antikhandlare, ekonomer, restaurangägare, veterinärer, sjuksköterskor och många fler. Vi har olika lång erfarenhet i politiken. Några är nya, andra är riktiga rävar, men vi bidrar alla till helheten. VI är de som efter valet kommer att driva den moderata politiken i regionen. Vi kommer göra det som ett lag, sammanhållet! 

Vi kommer också att bygga beslut på kunskap snarare än känsla eller sunt förnuft. Vi kommer se helheter före delar. Vi kommer lyssna och vi kommer förklara. Vi kommer att jaga kostnader men lika hårt kommer vi att jaga intäkter för att utveckla Gotland. Bara det ena eller det andra hjälper inte. Vi måste se sambanden mellan olika åtgärder och effekterna av dem. 

Om du funderar på hur Sverige och Gotland ska styras framöver så kan jag bara säga att en röst på moderaterna kommer att borga för ny politisk ledning både i riket och på Gotland. Kryssa gärna din favoritkandidat, oavsett plats på listan. Det är en konkret chans att rösta fram din favoritkandidat. Kryssa moderat!

Anna Hrdlicka (M)