Ann-Britt Åsebol

Riksdagsledamot
Kontakt ann-britt.asebol@riksdagen.se
Allt sedan jag var fackligt aktiv på 70-talet och satt i skolstyrelsen som facklig representant har politik intresserat mig. Att det blev moderaterna (och inte folkpartiet som för många lärare) berodde nog på mina idoga föräldrar som alltid arbetat hårt för att uppnå och förverkliga sina visioner.

De visade mig vägen – hur man kan lyckas med små medel och att själv få bestämma över sitt liv. Jag tror att människor vill ta vara på sig själva och inte att staten eller någon annan ska utforma deras liv. Att få vara med och påverka beslut som gör att vi alla kan känna att vi själva väljer – om det nu är skola eller sjukvård eller vilken församling vi vill tillhöra.

Mina focusområden är företagande, att hitta lösningar för arbetslöshet och integration, utbildningsfrågor, men även social- och äldrefrågor.

Jag är utbildad lärare (mellanstadielärare och även adjunkt i svenska och engelska) som arbetat på alla stadier i skolan som både lärare och skolledare. Jag har även arbetat inom lärarutbildningen på Högskolan Dalarna. Jag har två söner och en dotter samt fem barnbarn.

Under några år på 90-talet arbetade jag för Svenska Skidspelen och VM-organisationen inför Skid-VM 93 där jag var Chief of Accomodation.

Jag var med och startade ett av de första frigymnasierna i länet, Falu Frigymnasium där jag var rektor och VD.

Jag är även auktoriserad dalaguide och har också arbetat under mina tidiga år i arbetslivet som flygvärdinna, guide och reseledare.

Under sju år (1994-2001) var jag på heltid oppositionsråd i Landstinget Dalarna då jag även hade uppdrag på Landstingsförbundet och inom Uppsala-Örebroregionen. Under ett antal år har jag varit aktiv i kyrkopolitiken i Falun bland annat genom att vara ordförande för kyrkonämnden. Under åren 2009-16 var jag också ledamot av kyrkomötet.

Vid valet 2010 invaldes jag som ledamot av Sveriges riksdag och under mandatperioden fram till 2014 arbetade jag i konstitutionsutskottet, socialförsäkringsutskottet samt även periodvis i utbildning- och justitieutskotten. Vid valet 2014 tappade moderaterna ett dalamandat till riksdagen och jag åkte ur, men kom tillbaka 2016. Nu arbetar jag i socialutskottet med ansvar för bland annat LSS-frågor och äldrefrågor.

Jag är även lekmannarevisor i Landstinget Dalarna. Under årens lopp har jag haft ett antal styrelse- och ordförandeposter i olika föreningar i Dalarna exempelvis ordförande för Näringslivet Falun-Borlänge och Arkivcentrum.

Under sommarhalvåret är det golf som upptar en stor del av min fritid. Trädgården får också en del tid. På vintern tycker jag om att åka skidor – både utför och på längden. Min innetid tillbringar jag gärna med att läsa. Jag är allslukare vad det gäller litteratur – fakta, historia, samhälle och deckare.