Nyhetsartikel
12 dec 2018

Budget för 2019: Sverige kan inte vänta på viktiga reformer

I dag har Sveriges riksdag beslutat om Moderaternas och Kristdemokraternas förslag till statsbudget för 2019. Centrala reformer för att ta tag i stora samhällsproblem kan nu påbörjas. Med utgångspunkt i Alliansens gemensamma politik innebär vår budget att Sverige kan tas i en ny riktning.

Budgeten innehåller sänkt skatt både för Sveriges pensionärer och för alla som arbetar. Välfärden i kommuner samt landsting och regioner förstärks med fem miljarder kronor. En utvecklad kömiljard införs för att korta vårdköerna och antalet undervisningstimmar i skolan utökas för att höja elevernas kunskapsresultat. Försvaret stärks med 18 miljarder kronor under perioden 2019-2021, tillskottet redan för 2019 är tre miljarder kronor. Viktiga steg tas för att nå målet om 10 000 fler polisanställda år 2024. Dessutom innehåller budgeten reformer för att förbättra integrationen, stärka svenskt företagande och säkerställa att hela landet håller ihop

 - Sverige behöver reformer här och nu och vi tar ansvar för de löften vi gav i valrörelsen. Det är därför vi lägger fram en borgerlig budget som innebär ett Sverige som håller samman, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson. 

 - Vi har en övergångsregering, men vi har ingen övergångsriksdag. Utanför väggarna här i riksdagen blir vi politiker påminda om vad vi är satta att hantera. Samhällsproblem som gängkriminalitet och vårdköer upphör inte i väntan på en ny regering, fortsatte Elisabeth Svantesson.

- Reformarbetet de senaste åren har stått still. Konjunkturen når en topp i år, för att bromsa in nästa år. Med vår budget, som bygger på Alliansens reformagenda, rustas Sverige inför att konjunkturen vänder, avslutade Elisabeth Svantesson. 

Se budgetdebatten här: 

Presentation om budgeten bifogas